Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Bra år för premiepensionssparare

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

2014 var ett bra år för premiepensionssparare.

2014 var ett bra år för premiepensionssparare. Det visar en färsk rapport från Pensionsmyndigheten.

Sedan dagens pensionssystem infördes för två decennier sedan har den genomsnittliga årstakten varit +6,4 procent för landets pensionssparare. Endast i fjol ökade värdet på svenskarnas premiepensionskonton med 20,7 procent i genomsnitt. Störst ökning noteras för det statliga, på förhand valda, AP7 Såfa. Som även har ökat sin andel pensionssparare under året. 

- 2014 blev åter ett mycket bra år för pensionsspararna och pensionärerna inom premiepensionssystemet. Endast 2005, 2009 och 2013 har värdeutvecklingen varit bättre. Till stor del bidrog utvecklingen på de finansiella marknaderna att värdet på pensionsspararnas konton steg, kommenterar fondenhetens chef Mats Öberg i ett pressmeddelande.

Premiepensionssystemet inkluderade vid senaste årsskiftet 6,9 miljoner individer, varav 5,7 miljoner var pensionssparare och 1,2 miljoner personer var pensionärer. Det totala kapitalet inom systemet uppgick i fjol till 774 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 26,6 procent från föregående år.

- Uppgången på aktiemarknaderna både i Sverige och i stora delar av den övriga världen påverkade värdeutvecklingen i premiepensionssystemet positivt, säger Mats Öberg.

Av det totala förvaltade kapitalet inom premiepensionsfonderna var 32,4 procent, eller 245,8 miljarder kronor, placerade i det statligt förvalda AP7 Såfa. Fonden är ett förval för de pensionssparare som väljer att inte själva välja fonder, men går även att väljas aktivt.

- Värdeutvecklingen av premiepensionsfonderna utvecklades tämligen likartat fram till 2011, därefter har utvecklingen i AP7 Såfa överstigit utvecklingen på fondtorget.

Den starka utvecklingen är ett resultat av en större andel aktier, vilket leder till högre väntad avkastning - men även högre risk.

Antalet fondbyten minskade under fjolåret med omkring 40 procent. Totalt genomfördes 832 764 byten av fonder. Samtidigt minskade även antalet unika fondbytare från 640 000 till 450 000 pensionssparare - vilket betyder att andelen aktiva pensionssparare och pensionärer som genomför fondbyten är 6,5 procent.

- Orsak till den minskade aktiviteten under 2014 är antagligen att krav på e-legitimation infördes för fondbyten i februari 2014, konstaterar Öberg.

De sparare som varit inaktiva hade alltså i fjol en bättre värdeutveckling än de som utfört ett fåtal fondbyten under åren.

GENOMSNITTLIG VÄRDEUTVECKLING FÖR PENSIONSSPARARE

PeriodEgen portföljAP7 SåfaFörvaltningstjänst
201418,1%27,1%15,6%
Sedan Start6,4%11,1%5,5%


https://www.pengar.se/nyheter/bra-ar-for-premiepensionssparare


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt