Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Bra år för ekologiskt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade under fjolåret.

Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade under fjolåret. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

I fjol uppgick den totala försäljningen av livsmedel och dryck till 249 miljarder kronor, vilket är en ökning med 8 miljarder kronor, eller 3,3 procent, jämfört med föregående år. Ökningen är ett resultat av en ökad volym sålda livsmedel om 2,7 procent samt en prisökning på 0,5 procent.

Kategorin socker, sylt, honung, choklad och konfektyrvaror stod för den absolut största försäljningsökningen under året med en tillväxt på 4,9 procent. Det totala försäljningsvärdet för kategorin var 26 miljarder kronor, vilket motsvarar 12 procent av den totala försäljningen av livsmedel och drycker.

Ekologiska livsmedel och drycker utgjorde 6 procent av den totala försäljningen - en ökning med 1,7 procentenheter från 2013. Det sammanlagda försäljningsvärdet steg med 45 procent under året.

Den ekologiska försäljningen var som störst i varugruppen frukt, vilket innebär att den tidigare största varugruppen - fisk - halkar ned till en andra plats. Av den totala fruktförsäljningen utgjorde ekologiskt 13,3 procent, medan andelen ekologisk fisk av varugruppens totala försäljning uppgick till 13,1 procent. Frukt stod även för den största tillväxten under 2014, där försäljningen ökade med imponerande 85 procent.

VarugruppUtveckling 2013-2014
Bröd & övriga spannmålsprodukter2,5 %
Kött4,3 %
Fisk4,3 %
Mjölk, ost & ägg3,1 %
Oljor & fetter3,3 %
Frukt0,6 %
Grönsaker2,0 %
Socker, sylt, honung & konfektyr4,9 %
Övriga livsmedel1,9 %
Alkoholfria drycker3,4 %
Kaffe, te & chokladdryck3,1 %
Mineralvatten, läskedryck, frukt- & grönsaksjuicer3,5 %


https://www.pengar.se/nyheter/bra-ar-for-ekologiskt


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt