Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Bostadslånen fortsätter öka

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under december månad ökade hushållens lån.

Under december månad ökade hushållens lån. Framförallt är det bostadslånen som bidrar till den årliga tillväxttakten. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Hushållens lån från monetära finansinstitut (MFI) var i december 0,2 procentenheter högre än noteringen för november månad. Den årliga tillväxttakten uppgick till 7,5 procent. Huvudsakligen är det bostadslånen som matar den årliga tillväxttakten, som ökade med 0,2 procentenheter till 8,4 procent under månaden.

Den totala summan av hushållens lån till monetära finansinstitut var i december 3 300 miljarder kronor, vilket är en uppgång med 228 miljarder jämfört med motsvarande månad ett år tidigare. Av den totala ökningen stod bostadslån för 207 miljarder, som även utgjorde 2 696 miljarder kronor av hushållens samlade lån till MFI.

I december noterades hushållens konsumtionslån för en tillväxttakt om 3,7 procent. Det är en uppgång från 3,1 procent föregående månad. För lån med övriga säkerheter var tillväxttakten oförändrad med 3,8 procent. Hushållens totala konsumtionskrediter samt lån med övriga säkerheter uppgick i december till 181 respektive 423 miljarder kronor.

Den genomsnittliga bolåneräntan bland landets hushåll var 1,62 procent. I november låg snitträntan på 1,59 procent. Den rörliga räntan ökade samtidigt med 0,2 procentenheter till 1,59 procent. Genomsnittsräntan på nyinsättningar på bankkonton var i december 0,08 procent. Det är likvärdigt med noteringen för november månad. 


https://www.pengar.se/nyheter/bostadslanen-fortsatter-oka


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt