Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Bostadslånen fortsätter öka

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Under december 2014 fortsätter hushållens lån att öka, med bostadslånen som största motor.

Hushållens lån fortsatte att öka i december månad förra året. Uppgången beror främst på en stor ökning av bostadslånen. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

I december i fjol ökade hushållens lån till monetära finansinstitut med 169 miljarder kronor, och uppgick därmed till 3 067 miljarder. Det motsvarar en ökning om 5,8 procent i en jämförelse med december månad föregående år. Ökningen är till större delen ett resultat av bostadslånen, för vilka det noterades en ökning på 148 miljarder kronor. Bostadslånen - hushållslån med säkerhet i bostadsrätter, ägarlägenheter och småhus - uppgick i december till sammanlagt 2 489 miljarder. Samtidigt uppgick hushållens konsumtionslån till 177 miljarder kronor, vilket gav en årlig tillväxttakt om 4,6 procent.

Den årliga tillväxttakten för den totala utlåningen till hushåll uppgick till 6,1 procent i december förra året. Det innebär en ökning på 0,2 procentenheter i en jämförelse med november månad samma år.

Hushållens genomsnittliga bolåneränta var i december 1,92 procent och låg därmed oförändrad från föregående månad. Samtidigt som den rörliga räntan ökade med 0,01 procentenheter, från 1,89 till 1,90 procent minskade alla bundna räntor. 

Utlåning till hushåll

December 2013 November 2014 December 2014
Ränta, nya låneavtal 2,75% 2,16% 2,07%
Ränta, nya bolåneavtal 2,54% 1,92% 1,92%
Tillväxttakt 5,1% 5,9% 6,1%


https://www.pengar.se/nyheter/bostadslan-fortsatter-oka


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt