Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

BNP upp med 1,1 procent

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under det andra kvartalet steg Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) jämfört med föregående kvartal.

Under det andra kvartalet steg Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) jämfört med föregående kvartal. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Landets bruttonationalprodukt steg med 1,1 procent mellan det första och andra kvartalet i år. Ökade fasta bruttoinvesteringar, ökad tjänsteexport samt minskad varuimport var främsta anledningarna till utvecklingen. Jämfört med motsvarande kvartal förra året har BNP stigit med 3,3 procent.

Både hushållens och offentliga konsumtionsutgifter ökade mellan kvartalen, och det med 0,4 respektive 0,3 procent. Kategorierna bidrog med 0,2 samt 0,1 procentenheter till den totala uppgången.

Fasta bruttoinvesteringar och export som tillsammans med import var största bidragande faktor till andra kvartalets resultat, ökade med 1,5 respektive 0,6 procent. Importen minskade samtidigt med 0,7 procent.

Minskade gjorde även lagerinvesteringarna, vars resultat motverkade uppgången av BNP med 0,1 procent.

Produktionen inom Näringslivet ökade under perioden med 1,4 procent, där de varuproducerande branscherna noterades för en produktionsökning om 2,3 procent. Tillverkningsindustrin växte samtidigt med 2,4 procent och byggindustrin fortsatte gå stark likt föregående kvartal. Produktionen inom de tjänsteproducerande branscherna ökade med 0,9 procent, där informations- och kommunikationstjänster samt företagstjänster bidrog mest till kvartalets uppgång.

Ytterligare faktorer som påverkade bruttonationalprodukten var en ökad disponibel inkomst bland hushållen med 3,4 procent, ett ökat finansiellt sparande bland hushållen med totalt 4,3 miljarder kronor samt en sparkvot på 18,9 procent. Antalet sysselsatta var likvärdigt med första kvartalet, medan antalet arbetade timmar ökade med 0,1 procent under kvartalet. 

Den offentliga förvaltningens finansiella sparande noterades för ett överskott om 14,9 miljarder kronor, vilket är 5,2 miljarder över det överskott som redovisades under andra kvartalet i fjol. Statens, kommunernas och landstingens finansiella sparande noterades för +6,6 miljarder, +2,4 miljarder samt -1,6 miljarder kronor.


https://www.pengar.se/nyheter/bnp-upp-med-11-procent


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt