Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

BNP steg tredje kvartalet

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Sveriges bruttonationalprodukt steg under det tredje kvartalet.

Sveriges bruttonationalprodukt steg under det tredje kvartalet. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Jämfört med andra kvartalet i år, steg landets bruttonationalprodukt (BNP) med 0,8 procent under det tredje kvartalet.

Mellan kvartalen ökade hushållens konsumtionsutgifter med 0,7 procent, där utgifter för motorfordon samt svensk konsumtion utomlands bidrog mest till den totala uppgången. Hushållens konsumtion bidrog med 0,3 procentenheter till BNP-tillväxten. Samtidigt noterades de offentliga konsumtionsutgifterna för en ökning om 0,1 procent, där den statliga konsumtionen ökade medan den kommunala minskade.

Under kvartalet ökade exporten med 2,1 procent, vilket bidrog med hela 1,0 procentenheter till den sammanlagda BNP-tillväxten. En likvärdig ökning stod importen för, där varuimporten ökade med 2,3 procent och tjänsteimporten ökade med 1,8 procent. Den ökade importen resulterade i en nedgång av BNP med 0,9 procentenheter.

Näringslivets produktion ökade med 1,1 procent, varav de varuproducerande branscherna stod för en ökning om 1,2 procent och de tjänsteproducerande branscherna för en ökning på 1,1 procent.

Hushållens disponibla inkomster har på årlig basis - tredje kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol - ökat med 4,3 procent. Det finansiella sparandet inom hushållssektorn har samtidigt ökad med två miljarder kronor och skrivs till totalt 55 miljarder kronor.

Antalet sysselsatta personer ökade med 0,4 procent under kvartalet.


https://www.pengar.se/nyheter/bnp-steg-tredje-kvartalet


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt