Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

BNP steg andra kvartalet

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Jämfört med årets första kvartal steg Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) under det andra kvartalet.

Jämfört med årets första kvartal steg Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) under det andra kvartalet. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Mellan första och andra kvartalet i år steg BNP med 1,0 procent. Främst var uppgången ett resultat av ett stärkt exportnetto, som bidrog med totalt 0,6 procentenheter. Exporten ökade under kvartalet med 0,9 procent, där varuexporten var oförändrad medan tjänsteexporten ökade med hela 2,9 procent. Samtidigt minskade importen med 0,4 procent från första kvartalet, där varuimporten minskade med 0,8 procent och importen av tjänster noterades för en ökning om 0,4 procent.

Hushållens konsumtionsutgifter ökade med 0,6 procent mellan perioderna och bidrog med totalt 0,3 procentenheter till den totala uppgången av BNP. Även offentliga konsumtionsutgifter steg med 0,6 procent, vilket gynnade uppgången med 0,2 procentenheter.

Näringslivets produktion ökade med 1,1 procent från första kvartalet, varav de varuproducerande branscherna stod för en produktionsökning om 1,0 procent. Samtidigt noterades en produktionsökning på 0,7 procent för de tjänsteproducerande branscherna och 0,8 procent för de offentliga myndigheternas produktion.

Mellan kvartalen förblev antalet sysselsatta oförändrat medan antalet arbetade timmar stod för en ökning om 0,1 procent. Inom näringslivet var antalet arbetade timmar likvärdigt första och andra kvartalet medan det ökade med 0,5 procent inom offentliga myndigheter. Näringslivets arbetsproduktivitet ökade samtidigt med 1,1 procent.


https://www.pengar.se/nyheter/bnp-steg-andra-kvartalet


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt