Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Personer med bidragsförsörjning allt färre

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under fjolåret minskade antalet personer som försörjdes genom bidrag och ersättningar.

Under fjolåret minskade antalet personer som försörjdes genom bidrag och ersättningar. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Antalet helårspersoner* med bidragsförsörjning samt sociala ersättningar, så som sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, arbetslöshetsersättning samt ekonomiskt bistånd, minskade med 1,6 procent under förra året. Totalt uppgick antalet till 805 574 personer. Den enda kategorin av bidrag och ersättning som ökade under året var sjukpenning, och det med 12,3 procent. Det var fjärde raka året som antalet med sjukpenning ökade. Antalet personer med sjuk- och aktivitetsersättning, arbetslöshetsersättning samt ekonomiskt bistånd minskade samtidigt under året.

Sjuk- och aktivitetsersättning utgör den största andelen av bidragsförsörjande personer med totalt 36 procent. Antalet med sådan ersättning har minskat kontinuerligt de senaste åtta åren och noterades för en minskning om 2,3 procent i fjol. Även antalet med sjukpenning minskade kraftigt från år 2002 och fram till 2010 då trenden vände.

Av den totala svenska befolkningen utgjorde helårspersoner 14,3 procent, vilket är den lägsta andelen i historien. Högsta andelen som noterats uppmättes för 21 år sedan, 1994, då andelen uppgick till 22,6 procent.

Andelen som försörjs genom bidrag och ersättning är allra minst i Stockholms län med 10,9 procent. För Gävleborgs län noteras den högsta anden med 18,3 procent. Antalet helårspersoner minskade i rikets alla län, förutom Skåne där den ökade, mellan 2013-2014.

*Helårspersoner, eller helårsekvivalenter, används för mätning i ersättningssystemen. Syftet är att skapa en jämförbarhet mellan de olika typerna av ersättning som finns. Helårsekvivalenter motsvarar antalet individer som skulle kunna försörjas under ett års tid med full ersättning. Det kan till exempel röra sig om två personer som vardera varit arbetslösa under sex månader, vilket då tillsammans blir en helårsekvivalent. 


https://www.pengar.se/nyheter/bidragsforsorjning






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt