Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Betydlig ökning av nya jobb

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under de närmsta två förväntas sysselsättningen öka och arbetslösheten minska.

Under de närmsta två förväntas sysselsättningen öka och arbetslösheten minska. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för 2016-2017.

Under 2016 och 2017 beräknas sysselsättningen att öka med 140 000 personer. I samma veva minskar arbetslösheten med 0,9 procent till 6,6 procent år 2017. 

Optimismen bland landets privata och offentliga arbetsgivare har sedan våren 2015 ökat. Både inom privat och offentlig sektor planeras nyanställningar, där den största tillväxten sker i storstadsregionerna.

Bristen på utbildad arbetskraft ökar samtidigt, vilket blir tydligast inom den offentliga tjänstesektorn då arbetsgivare förväntas få det problematiskt att expandera sin verksamhet. Bristen på utbildad arbetskraft är inom det privata näringslivet fortsatt begränsad till särskilda branscher. Skillnaden mellan kompetenskraven på lediga arbeten och kompetensen bland landets arbetslösa kommer att öka.

- Svensk ekonomi går mycket bra. Det är glädjande med en så god tillväxt av nya jobb. Samtidigt ser vi att matchningen blir en allt tuffare utmaning då andelen arbetslösa som har efterfrågade kompetenser minskar, kommenterar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

I grupper som har en starkare ställning på arbetsmarknaden minskar arbetslösheten kraftigt de närmsta två åren, medan grupper med en svagare ställning på marknaden förväntas ha det fortsatt svårt att finna arbete. År 2017 beräknas grupper med svagare ställning utgöra tre fjärdedelar av de totala antalet inskrivna arbetslösa.

- Arbetslösa med en kort utbildning väntas öka framöver. För att gruppen ska få ett stadigt fotfäste på arbetsmarknaden, och undvika en högre strukturarbetslöshet, behövs utökade utbildningsinsatser inte minst inom grundvux, säger Sjöberg.


https://www.pengar.se/nyheter/betydlig-okning-av-nya-jobb


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt