Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Belåningsgrad historiskt låg

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Belåningsgraden för förstalåntagare är nere på rekordlåga nivåer.

Belåningsgraden för första gångens bolånetagare ligger på rekordlåga nivåer. Inte på över fyrtio år har andelen med hög belåning varit så låg. Det rapporterar SBAB.

Det är i dag inte alls lika vanligt med höga belåningsgrader bland nykomlingar på bostadsmarknaden. Under de senaste åren har så få som 15 procent av landets förstagångstagare lånat till mer än 85 procent av bostadens värde vid tid för köpet - en siffra som är lägre än under 1960- och 70-talet. Det ska jämföras med perioden 1984-2008 då andelen som lånade över 85 procent var minst det dubbla. Sedan finanskrisen har andelen minskat markant, efter att ha stigit konstant mellan 70-talet fram till 1990-talet.

Samtidigt som andelen med hög belåningsgrad minskat har bostadspriserna skjutit i höjden, vilket betyder att storleken på lånebeloppen också ökat de senaste åren. Den minskade belåningsgraden betyder att den yngre generationen behöver en större kontantinsats än vad som krävdes innan finanskrisen.

- Priserna på bostäder har ökat kraftigt samtidigt som de som debuterar på bostadsmarknaden har lägre belåningsgrad än tidigare. I kombination med en hyresmarknad som haltar så blir de en omöjlig ekvation för många unga, vilket innebär att de i praktiken exkluderas från bostadsmarknaden i landets tillväxtorter, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg i ett pressmeddelande.

ANDEL FÖRSTALÅNTAGARE SOM HADE BELÅNING OM MINST 85 PROCENT AV BOSTADENS INKÖPSPRIS

Före 19701970-19831984-19911992-19992000-20042005-20082009-20112012-2014
18%23%30%35%30%32%28%15%


https://www.pengar.se/nyheter/belaningsgrad-historiskt-lag






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt