Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Allt vanligare med bedrägerier i handeln

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Handeln drabbas av allt fler brott, där antalet bedrägerier ökar mest.

De brott som drabbar handeln kostar branschen hela 9 miljarder kronor per år. Rån och stöld är fortsatt de vanligaste brotten handeln utsätts för, men nu ökar även antalet bedrägerier. Det rapporterar Livsmedelhandlarna

Av de nio miljarder kronor som brott i butik kostar handeln varje år, utgör sex miljarder brottsligt svinn och tre miljarder administrativt svinn. Det brottsliga svinnet i sig utgörs av 4,4 miljarder kronor externa stölder och 1,6 miljarder interna stölder.

Främst drabbas handeln av rån och stöld men det försiggår även brotts som misshandel, skadegörelse och bedrägerier. Den senaste tiden har antalet bedrägerier ökat avsevärt, vilket till stor del beror på ny teknik inom ID-kapning.

- Det vanliga är att man beställer saker på nätet och hämtar ut med falskt ID. Som paketombud är det svårt att de vad som är äkta eller falskt körkort eller ID-kort. Det behövs ett mer effektivt sätt att kontrollera identiteten på dagens ID-kort, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Livsmedelshandlarna att Svensk Handels säkerhetschef önskar kriminalisera ID-kapning och samtidigt effektivisera polisens arbete gällande internetbedrägerier.

- Handeln och andra leverantörer av tjänster samt restauranger står för runt 95 procent av kostnaderna som följer på ID-kapningsbrott, som i runda tal kostar tre miljarder årligen, säger han.

I samband med att brott mot handelsbranschen ökar, minskar även antalet anmälningar av brotten. Det beror på att brott av dessa slag vanligtvis inte leder till åtal om ärendet går till domstol. På grund av den minskade benägenheten att anmäla brott blir det ett stort mörkerantal när det kommer till hur många brott som egentligen begås inom handeln. Endast runt 1,5 procent av de stölder som sker inom handeln polisanmäls.

- Av BRÅs statistik får man intrycket att stölder och snatterier gått ner de senaste fem åren. Våra undersökningar visar på motsatsen, att de ökat. Skillnaden i statistik ligger i anmälningsbenägenheten, säger Per Geijer.

Han konstaterar även att den straffrabatt som är en del av rättssystemet idag påverkar anmälningsbenägenheten. En person som begår ett par brott får ej en dubbel påföljd utan det ges istället rabatt på den andra olagliga aktiviteten. Oavsett hur många stölder en person begår, ökar inte påföljden i dagens läge.

- Man tappar sugen när man ser att det inte leder någon vart att anmäla. På grund av straffrabatten anser Polis och åklagare att det bara är ett fåtal brott som det är värt att utreda och åtala för. Resten läggs ned, säger han.

En lösning till brott i handeln kan vara slutna kassasystem som redan i nuläget används hos flera livsmedelsbutiker. Dock garanterar de slutna kassasystemen inte mot rån, då brottsbenägna i stället riktar in sig på varor, hellre än kontanter.

- Rån är ett brott som ger mest skadeverkan psykiskt på personalen. Som personal har man en otroligt utsatt position när kriminella kommer in i butiken och hotar sig till varor och kontanter. Här måste alla hjälpa till för att få ner butiksrånen till noll, från polis och rättsväsende till skola, socialtjänst och så vidare till branschförbund och inte minst handlarna själva, säger Per Geijer.


https://www.pengar.se/nyheter/bedragerier-i-handeln






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt