Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Bankernas kapitalkrav kan öka

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Finansinspektionen (FI) meddelar på tisdagen att myndigheten öppnar för att höja det kontracykliska buffertvärdet.

Finansinspektionen (FI) meddelar på tisdagen att myndigheten öppnar för att höja det kontracykliska buffertvärdet.

Det kontracykliska buffertvärdet kan komma att höjas. Finansinspektionen skriver i ett pressmeddelande att planer för en höjning är aktuell i juni månad. I dagsläget begär FI att bankerna håller kapital om en procent till en buffert, det med syfte att bankerna ska klara sig under eventuella sämre tider.

- Det vi har sett under en lite längre tid är att kredittillväxten fortsätter att accelerera, om än relativt långsamt. Vi har också sett att bostadspriserna stiger mycket kraftigt och det kommer på lång sikt att driva upp kredittillväxten ytterligare, kommenterar Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier till SvD Näringsliv.

För inte alls länge sedan - i mars månad i år - beslutade FI att det kontracykliska buffertvärdet skulle förbli oförändrat på en procent. Därmed kan det anses aningen överraskande att ett motsatt besked kommer endast månaden senare. Orsaken till att buffertvärdet ej höjts tidigare ska enligt FI bero på att myndigheten ej önskat skapa en betydande åtstramning för företag, skriver Dagens Industri.

- Om vi höjer buffertarna är den huvudsakliga effekten att bankerna kommer hålla mer kapital. Och det kan innebära att en viss del spiller över på ökade kostnader gentemot kunder. Det är rimligt att anta en svag effekt uppåt på de räntor som företag och hushåll möter, säger Henrik Braconier till tidningen.

Det nämns inte i pressmeddelandet hur stor av en höjning som kan bli aktuell. Fattar FI beslut om en höjning kommer det att träda i kraft under juni 2016, då bankerna ges ett år av anpassning.


https://www.pengar.se/nyheter/bankernas-kapitalkrav-kan-oka


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt