Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Banker tvingas betala

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Nordea och Handelsbanken tvingas betala 50 respektive 35 miljoner kronor då deras arbete med att motverka penningtvätt varit bristfälligt.

Nordea och Handelsbanken tvingas betala 50 respektive 35 miljoner kronor då deras arbete med att motverka penningtvätt varit bristfälligt. Det meddelar Finansinspektionen.

Både Handelsbanken och Nordea har brustit i sitt arbete med att motverka penningtvätt. Handelsbanken tvingas nu betala 35 miljoner kronor i straffavgift och får en anmärkning på grund av att reglerna rörande penningtvätt ej följts. Banken ska bland annat inte ha utfört riskbedömningar av samtliga kunder och inte heller skaffat nog med information om kunderna och deras affärsrelationer. Dessutom har bankens system för granskning av transaktioner varit undermåligt. Information gällande hur kunderna önskar använda bankens tjänster och produkter, har i stort sett i samtliga fall undersökta av Finansinspektionen, saknats.

Därmed är chansen stor att Handelsbanken utnyttjats för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Även Nordea får betala en straffavgift, och det på 50 miljoner kronor, vilket är den högsta möjliga avgiften. Banken ska under flertalet år inte följt reglerna gällande penningtvätt. Det handlar bland annat om att obefintlig riksbedömning hos flera kundgrupper och ovetande om högriskkunder i största allmänhet. Nordea har även inte genomfört grundliga kontroller av dessa kundgrupper och kontrollerna av transaktioner har varit under all kritik.

Då banken inte följt penningtvättreglerna är det med största sannolikhet så att personer som önskat tvätta pengar eller finansiera terrorism kunnat göra så utan bankens vetande.


https://www.pengar.se/nyheter/banker-tvingas-betala


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt