Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Augusti: Överskott i statens budget

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

I augusti redovisas ett överskott i statens budget.

I augusti redovisas ett överskott i statens budget. Det meddelar Ekonomistyrningsverket.

Överskottet uppgår till 21,1 miljarder kronor, vilket är ett resultat av en total inkomst om 80,2 miljarder samt utgifter på 59,0 miljarder kronor. Månadens överskott är 9,4 miljarder kronor högre än vad som noterades för augusti månad i fjol.

Inkomsterna från skatt uppgick till 74,5 miljarder kronor, vilket är en ökning med 7,7 miljarder kronor jämfört med motsvarande månad förra året. Främst är ökningen en följd av ökad skatt på varor och tjänster.

Statens övriga inkomster var i augusti 5,7 miljarder kronor. Det är 3,3 miljarder mer än vad som noterades för månaden år 2014. De ökade inkomsterna är främst ett resultat av en betalning om 2,1 miljarder kronor från det statliga bolaget Specialfastigheter i Sverige AB, på grund av ett beslut om minskat aktiekapital.

Utgifterna för kommunikation ökade med 0,6 miljarder kronor på årsbasis, och uppgick till 3,9 miljarder kronor i augusti 2015. Hittills i år (januari-augusti) noteras kommunikationsutgifterna till 27,1 miljarder kronor.

Statens utgifter för stimulansbidrag samt åtgärder inom äldrepolitiken ökade med 0,2 miljarder kronor under månaden, i och med ett större bidrag för ökad bemanning inom äldrevården. De totala utgifterna hittills i år är 0,5 miljarder kronor, vilket är lägre än motsvarande period förra året.

Statens budget redovisar ett överskott på 38,1 miljarder kronor för perioden januari-augusti 2015, vilket är 6,2 miljarder kronor högre än vad som noterades under samma period i fjol.


https://www.pengar.se/nyheter/augusti-overskott-i-statens-budget


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt