Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Antalet ansökningar om skuldsanering ökar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Under fjolåret ökade antalet ansökningar gällande skuldsanering.

Under 2014 tog Kronofogden emot fler ansökningar gällande skuldsanering* än under föregående år.

Sammanlagt fick Kronofogden in drygt 10 000 skuldsaneringsansökningar under fjolåret, vilket är en ökning med nio procent från föregående år. Under de senaste fem åren har antalet mottagna ansökningar ökat ständigt och vid slutet av 2014 var 25 500 skuldsaneringar i full gång. Sett till de senaste fyra åren har det skett en ökning av antalet pågående skuldsaneringar med hela femtio procent. 

- Ansökningarna har ökat under flera år men det finns fortfarande uppdämt behov. Många människor har under lång tid levt under knappa ekonomiska förhållanden som de inte kan ta sig ur. Vi bedömer att det finns cirka 25 000 personer i våra register som skulle kunna vara aktuella för skuldsanering och som ännu inte sökt. Vi förväntar oss med andra ord en fortsatt ökning av antalet ansökningar, säger Kronofogdens enhetschef Per-Olof Lindh i ett pressmeddelande.

En ökning av antalet ansökningar har noterats i nästan alla Sveriges län. Kronoberg och Dalarna har haft den absolut största procentuella ökningen, samtidigt som Stockholm står för flest antal ansökningar. I Skåne skickades omkring 1 700 ansökningar in, medan 1 600 kom från Västra Götaland.

Under fjolåret godkändes 61 procent av det totala antalet beslut som fattades.

- En skuldsanering pågår normalt i fem år och även om det är en lång tid så fungerar det bra som en ekonomisk rehabilitering. De allra flesta återkommer inte i våra register efter att betalningsplanen är klar, säger Per-Olof Lindh.

*Skuldsanering betyder att personen i skuld ej behöver betala en del, eller hela, sin skuld. För att vara aktuell för skuldsanering ska personen i fråga sakna möjligheten att betala tillbaka sin skuld inom åskådlig tid. När ett beslut om skuldsanering fattats görs en betalningsplan som i stort sett innebär att berörd person under fem år lever på existensminimum. De inkomster som överskrider denna nivå används för att betala av skulden. Efter fem år avskrivs den skuld som finns kvar.


https://www.pengar.se/nyheter/antalet-ansokningar-om-skuldsanering-okar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt