Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Ännu en ökning av hushållens lån

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Även i mars månad ökar hushållens lån.

Även i mars månad ökar hushållens lån. Det framkommer av siffror från Statistiska Centralbyrån.

I mars ökade hushållens lån hos monetära finansinstitut med 183 miljarder, det jämfört med motsvarande månad i fjol. Hushållens totala lån uppgick därmed till 3 111 miljarder kronor. Den årliga tillväxttakten för utlåningen till hushåll ökade under månaden till 6,4 procent, vilket är en uppgång med 0,2 procentenheter från föregående månad.

Av den totala utlåningen utgjorde bostadslån 81 procent, vilket motsvarar 2 526 miljarder kronor. Mellan februari och mars ökade bostadslånen med 160 miljarder kronor, vilket ger en årlig tillväxttakt om 6,8 procent. Tillväxttakten för hushållens konsumtionskrediter samt lån med övriga säkerheter uppgick till 3,6 respektive 5,2 procent i mars och uppgick i angiven ordning till totalt 180 samt 404 miljarder kronor.

De monetära finansinstitutens utlåning till icke-finansiella företag var i mars månad 1 970 miljarder kronor. Det är en ökning med 87 miljarder i en jämförelse med motsvarande månad 2014. Mellan februari och mars minskade den årliga tillväxttakten med 0,3 procentenheter till 4,7 procent.

Den genomsnittliga bolåneräntan för svenska hushåll noterades för en minskning om 0,07 procentenheter till 1,74 procent. Det är ett resultat av att både de rörliga samt bundna räntorna sjönk. Hushållens genomsnittliga ränta på nyinsättningar på bankkonton var i mars 0,14 procent - en nedgång från 0,16 procent i februari. Även räntan på konton med bindningstid eller begränsat antal kostnadsfria uttag sjönk.

Ränta (hushållens nya låneavtal)Ränta (hushållens nya bolåneavtal)Tillväxttakt (utlåning till hushåll)Ränta (icke-finansiella företags nya låneavtal)Tillväxttakt (utlåning till icke-finansiella företag)
Mars 20142,65 %2,43 %5,1 %2,61 %0,0 %
Februari 20152,01 %1,81 %6,2 %1,59 %5,0 %
Mars 20151,89 %1,74 %6,4 %1,54 %4,7 %


https://www.pengar.se/nyheter/annu-en-okning-av-hushallens-lan


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt