Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Andelen som saknar kontantmarginal ökar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Andelen av EU:s befolkning som är utan någon ekonomisk marginal vid oförutsedda utgifter ökar.

Andelen av EU:s befolkning som är utan någon ekonomisk marginal vid oförutsedda utgifter ökar. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån.

Fyra av tio av hela EU:s befolkning har ingen ekonomisk marginal för oförutsedda utgifter. Sedan 2008 har andelen ökat med fem procent i området, där länder så som Estland, Grekland, Portugal, Litauen och Storbritannien har bidragit mest till ökningen. Samtidigt har Österrike och Malta minskat mest. I Sverige är andelen 18 procent, vilket är den lägsta i hela EU.

De länder med högst andel utan ekonomisk marginal är Ungern, Kroatien, Lettland och Bulgarien. Här saknar närmare 70 procent av hushållen en kontantmarginal. Hack i häl är länder som Litauen, Irland, Cypern, Rumänien och Polen.

Sett till Sverige har andelen utan kontantmarginal varit relativt oförändrad under de senaste åren, runt en femtedel av befolkningen. Lika stor andel återfinns i Malta, Nederländerna, Österrike, Luxemburg och Belgien.

Främst är det hushåll med låg disponibel inkomst som menar att de ej skulle klara av att betala vid en oförutsedd utgift. 70 procent av EU:s befolkning som har en inkomst mindre än 60 procent av medianinkomsten i varje medlemsland, står utan ekonomisk marginal. Vilket ska jämföras med 30 procent av de med en inkomst över 60 procent av medianinkomsten. Av Sveriges invånare med en låg inkomst klarar hälften inte av kostnaden vid en oförutsedd utgift, vilket är en ökning med fem procent från 2008. Det kan jämföras med de som har en inkomst över 60 procent av medianinkomsten, där endast tio procent saknar kontantmarginal.

ANDEL SOM SAKNAR KONTANTMARGINAL

Andel av befolkningen i procent 2008Andel av befolkningen i procent 2013
EU - inkomst över 60% av medianinkomst26%30%
EU - inkomst under 60 % av medianinkomst62%70%
SWE - inkomst över 60% av medianinkomst-10%
SWE - inkomst under 60% av medianinkomst45%50%
TOTALT40%18%


https://www.pengar.se/nyheter/andelen-som-saknar-kontantmarginal-okar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt