Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Allt mer jämställd inkomst

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Kvinnors och mäns inkomster blir allt mer jämställda.

Inkomsten för män och kvinnor blir allt mer jämställd. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

Mellan perioden 1993-2013 minskade skillnaden mellan mäns och kvinnors genomsnittliga inkomst. År 1993 uppgick kvinnors medianinkomst till 75 procent av medianinkomsten för män, för att år 2003 ligga på 78 procent och vid 2013 nå 81 procent. Det motsvarar en minskad skillnad med närmare en fjärdedel.

Mellan 2003-2013 skedde en uppgång av medianinkomsten för de i åldrarna 20-64. Den totala ökningen var då 17 procent, vilket kan jämföras med tioårsperioden 1993-2003 då det noterades en ökning om 26 procent. Utvecklingen för kvinnors inkomst var starkare än männens under hela tjugoårsperioden, med 52 respektive 42 procent.

Den åldersgrupp av kvinnor som ligger närmast männens inkomst är de precis innan 60 år fyllda, med 85 procent av männens medianinkomst. För kvinnor i de yngre åldrarna är skillnaden störst, med knappa 75 procent av mäns inkomst.

Skillnaden mellan mäns och kvinnors inkomst har de senaste tjugo åren ökat i den yngre åldersgruppen, medan det skett en minskning för de över 30 år. Störst minskning noterades för de som är påväg mot pension. Under 1993 hade kvinnor i 64-årsåldern närmare 65 procent av männens medianinkomst, en andel som ökat till 80 procent 2013.


https://www.pengar.se/nyheter/allt-mer-jamstalld-inkomst


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt