Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Allt fler identitetskapningar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Allt fler blir offer för kapning av sin identitet, detta rapporterar UC.

Kreditupplysningsföretaget UC rapporterar att allt fler blir offer för identitetskapningar. Bara i år har antalet drabbade ökat med 50 procent. En siffra som oroar.

Köper man på avbetalning eller tar lån idag är det vanligt att en kontroll görs av kreditupplysningsföretaget UC. Under det senaste året har företaget sett en ökning av identitetskapningar i landet - vilket betyder att bedragare använder offrets namn för att till exempel beställa varor och tjänster. Drygt 50 procent fler har i nuläget begärt tillfällig spärr hos UC än vid motsvarande tid under fjolåret.

- Det är en explosionsartad utveckling. Vi ser heller ingen avmattning och det är vi högst oroade över, säger UC:s presskontakt Johan Hopstadius till SVT Nyheter.

Det sker betydligt fler identitetskapningar under sommarmånaderna, då många lämnar sina hem för semester. Brevlådor står obevakade och det är inga problem för en bedragare att stjäla postavier och liknande.

- Identitetskapningar är brott som är enkla att genomföra. Risken att åka fast är liten och det är ganska låga straff som det ser ut idag. Det här gör att det är attraktivt för bedragare, säger Johan Hopstadius angående vad ökningen beror på.

Skydda dig mot identitetskapning så här:

1. Sätt lås på din brevlåda

2. Tänk efter innan du lämnar ut personliga uppgifter på internet.

3. Investera i en bevakningstjänst som kan meddela snabbt om något hänt

4. Om du drabbats av identitetskapning ska du polisanmäla direkt och spärra hos kreditupplysningsföretag


https://www.pengar.se/nyheter/allt-fler-identitetskapningar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt