Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Aktier

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Vad är en aktie? Vad styr aktiernas kostnad och värde? Och vad är skillnaden mellan A och B-aktier? Här kommer en introduktion om aktier.

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett företag som registrerat sig som aktiebolag. Som privatperson har du möjlighet att investera i aktier från ett bolag. När börsen sedan går upp, som fungerar som en marknadsplats för aktierna, så har du möjlighet att gå med vinst i dina aktier. Skulle börsen däremot gå med förslut kan du räkna med att dina aktier sjunker i värde.

När man köper en aktie så benämns insatsen som ett "Aktiekapital". Om många personer investerar i en och samma aktie så ökar mervärdet för själva aktiekapitalet. Om ett företag går med vinst får aktieägarna en del av vinsten i förhållande till sin insats i form av utdelning. Vissa bolag väljer också att kvarhålla vinster i bolaget vilket ökar företagets och även aktiernas värde.


Vad är skillnaden på A & B-aktier?

A & B aktier är två olika typer av aktier som skiljer sig. Det är vanligt förekommande att många bolag har både A och B-aktier.

Varje år ska registrerade aktiebolag hålla en årsstämma där aktieägarna är med och fattar beslut inom bolaget.

Dem som ingår i bolagsstämman är dem som har mest inflytande i aktiebolaget. Under bolagsstämman får bolaget och aktieägarna följa vissa regler som regleras av lagar. Dessa lagar finns med i aktiebolagslagen och i bolagsordningen(Här kan du läsa mer om aktiebolagslagen.) (Här kan du se ett exempel på hur Nordea Bank AB:s bolagsordning ser ut). 

I Sverige skiljer sig A och B-aktier på det sättet att A-aktierna ger innehavaren av aktien fler röster under omröstningarna som sker på bolagsstämman, vilket i sin tur ger mer inflytande och om innehavaren har tur med vinsten, mer avkastning.

B-aktien motsvarar ofta en tiondels så många röster som en A-aktie. Idag får inga aktier med mindre än en tiondels antal röster utges i Sverige. Utdelningen för A och B-aktier är dock lika stor.


Vad styr aktiernas kostnad och värde?

Det är många faktorer som spelar roll när man ställer sig frågan vad som styr aktiernas kostnad och värde. Aktiens pris sätts i förhållande till ekonomiska nyckeltal som vinst och vinsttillväxt i aktiebolaget.

Börsen i helhet och samtliga faktorer som har med börsen att göra styr bland annat ränteläge, konjunktur och börsens upp- och nedgångar.

Även samhället påverkar. Människor tenderar att följa börsen och hur den framställs i media, därför kan nyheter om aktier påverka investerarens val. 


https://www.pengar.se/nyheter/aktier


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt