Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Aktieförmögenheten ökar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Även under år 2015 ökade hushållens aktieförmögenhet.

Även under år 2015 ökade hushållens aktieförmögenhet. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån.

Vid årsskiftet uppgick hushållens aktieförmögenhet i bolag på svensk marknadsplats till 724 miljarder kronor. Det är 110 miljarder över noteringen för föregående året.

Den genomsnittliga portföljen för personer med direktägda aktier var värd 492 000 kronor vid utgången av december månad förra året, vilket är 79 000 mer än motsvarande månad 2014. Män hade i genomsnitt en portfölj till ett värde om 567 000 kronor medan värdet på snittportföljen för en kvinna var 387 000 kronor.

Antalet noterade bolag på svenska marknadsplats var vid årsskiftet 624 stycken. Det är ett historiskt rekord och en ökning om 75 bolag sedan december föregående år.

Den totala aktieförmögenheten i bolag noterade i Sverige var värderad till 6 079 miljarder kronor vid utgången av året, vilket är en ökning om 537 miljarder.

Samtidigt noterades USA och Storbritannien som största ägare av svenska aktier inom utlandssektorn. Nämnda länders ägarandel var 30,8 procent respektive 23,4 procent av det totala innehavet hos utlandet. I slutet av året hade utländska ägare aktier noterade på svensk marknadsplats till ett värde om 2 430 miljarder kronor, vilket är 40 procent av det totala börsvärdet.


https://www.pengar.se/nyheter/aktieformogenheten-okar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt