Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Om fyra månader säger vi farväl till 50-kronorssedeln.

4,3 miljarder blir ogiltiga

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Den 1 juli blir sedlar till ett värde av 4,3 miljarder kronor ogiltiga.

Den 1 juli blir sedlar till ett värde av 4,3 miljarder kronor ogiltiga.

Ett varv runt månen - nästan så långt sträcker sig de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna som blir ogiltiga från och med den 1 juli. Sammanlagt kommer 74 miljoner sedlar bli ogiltiga, och det till ett värde om 4,3 miljarder kronor.

- Har du många sedlar hemma är det viktigt att redan nu planera för hur du ska kunna bli av med dem innan de blir ogiltiga, säger Christina Wejshammar, chef vid avdelningen betalningssystem & kontanter hos Riksbanken, i ett pressmeddelande.

Det bekvämaste sättet att bli av med sina sedlar är helt enkelt att använda dem eller sätta in dem på ett bankkonto. Skulle du ha kvar sedlar efter sista giltighetsdag den 30 juni finns möjlighet att sätta in dem på ett bankkonto fram till och med 31 augusti.

Under oktober månad kommer de nya 1-, 2- och 5-kronorsmynten samt de nya 100- och 500-kronorssedlarna ut. De äldre versionerna av nämnda mynt och sedlar blir ogiltiga från och med den 1 juli 2017.

- Det är 1,7 miljarder mynt till ett värde av 2,7 miljarder kronor som blir ogiltiga. De väger drygt 12 000 ton och lägger man mynten på rad räcker de ett varv runt jorden. Har man samlat på sig många mynt är det bra att börja göra sig av med dem redan nu, för om alla väntar till sommaren 2017 blir det svårt för butiker och banker att ta emot mynten, berättar Wejshammar.


https://www.pengar.se/nyheter/43-miljarder-blir-ogiltiga


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt