Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Snart har det blivit dags att säga farväl till Carl von Linné för gott.

15 miljarder snart ogiltiga

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Om två månader blir 15 miljarder kronor ogiltiga.

Från och med den 1 juli blir samtliga äldre 1-, 2- och 5-kronorsmynt samt äldre 100- och 500-kronorssedlar ogiltiga som betalmedel.

I skrivande stund finns gamla mynt till ett värde om två miljarder kronor kvar i samhället. Värdet för de gamla 100- och 500-kronorssedlar som än finns i de svenska folkets plånböcker uppgår till 13 miljarder kronor. Skulle dessa sedlar läggas ut sida vid sida hade de täckt otroliga 70 fotbollsplaner.

ValörMiljoner styckenMiljoner kronor
100212 139
5002211 030
11 0831 083
248
5194970

- För att vara säker på att inte ha kvar pengar när de är ogiltiga bör man agera nu och inte vänta till sista veckan. Butikerna kan ha svårt att hantera stora mängder sedlar och mynt på en och samma gång. Om man har mindre belopp är det enklast att betala med sedlarna och mynten, annars går det bra att sätta in dem på ett bankkonto, berättar Christina Wejshammar, chef för avdelningen betalningssystem och kontanter.

Sista steget

När de ovan nämnda äldre mynten och sedlarna blir ogiltiga efter den 30 juni har den sista fasen av Sveriges sedel- och myntutbyte genomförts. Utbytet inleddes redan i oktober 2015 när nya 20-, 50-, 200- och 1 000-kronorssedlar introducerades i samhället. Sedan den 1 juli 2016 är de tidigare varianterna av 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna ogiltiga att betala med.

Ett år efter att de första nya sedlarna kom ut (oktober 2016) kunde Riksbanken även släppa nya 100- och 500-kronorssedlar samt nya 1-, 2- och 5-kronorsmynt.

Ta hjälp av Myntkartan.se för att finna din närmsta plats för insättning av mynt.


https://www.pengar.se/nyheter/15-miljarder-snart-ogiltiga


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt