Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

10,2 miljarder extra till försvaret

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Regeringen och oppositionen har nått en överenskommelse gällande det svenska försvaret.

Regeringen och oppositionen har nått en överenskommelse gällande det svenska försvaret. Försvarsanslaget kommer nu att höjas med 10,2 miljarder kronor.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet begärde ett ökat anslag till det svenska försvaret. Partierna har nu nått en "Försvarsöverenskommelse" med regeringen där bidraget i budgeten höjs med totalt 10,2 miljarder kronor under 2016-2020. Det ger i genomsnitt en ökning med två miljarder kronor per år, vilket är 800 miljoner kronor över vad regeringen föreslagit men under vad Försvarsmakten själva önskat.

- Bra att ytterligare betydande resurser nu tillförs försvaret, säger Hans Wallmark (M) under en presskonferens.

Samtidigt meddelas att en stridsgrupp på Gotland med ett mekaniserat kompani samt ett stridsvagnskompani ska organiseras från år 2018.

- Utgångspunkten har varit att stärka det svenska försvaret i en svårt tid. Det var ett misstag att avmilitarisera Gotland, det rättas till nu, kommenterar Mikael Oscarsson (KD).

Enligt Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist kommer arbetet fortsätta även efter försvarspropositionen, med syfte att vårda överenskommelsen. Försvarsminister säger även att överenskommelsen inte innefattar en utredning av svenskt Nato-medlemskap. Något som Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra inte verkar införstådd med.

"Viktigt med överenskommelse om bättre svensk försvarsförmåga, med över 10 miljarder kronor i förstärkta anslag och utredning om Nato-medelmskap", skriver partiledaren på Twitter.

Folkpartiet var delaktiga i förhandlingarna som ledde fram till Försvarsöverenskommelsen, men valde att hoppa av efter bedömningen att regeringen inte skulle gå med på en höjning av sådan nivå som partiet begärde (3,4 miljarder extra per år). 


https://www.pengar.se/nyheter/102-miljarder-extra-till-forsvaret


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt