Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

10 biljoner i tillgångar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Hushållens finansiella tillgångar når åter igen över tio biljoner kronor.

Under det tredje kvartalet ökade hushållens finansiella tillgångar och uppgick till drygt 10 biljoner kronor. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

För andra kvartalet i rad når hushållens finansiella tillgångar över 10 biljoner kronor, när 10 221 miljarder kronor noteras för de sammanlagda tillgångarna. Hushållens finansiella tillgångar utgörs främst av aktier och aktierelaterade tillgångar, vilket gör kvartalets uppgång exceptionell då Stockholmsbörsen sjönk enligt Affärsvärldens generalindex, skriver SCB.

En av anledningarna till ökningen är bostadsrättsandelarnas starka prisutveckling under året, där utvecklingen var som allra starkast under årets tredje kvartal. Hushållens ägande i bostadsrätter uppgick då till 1 912 miljarder kronor, vilket är en ökning från 1 804 miljarder som noterades för föregående kvartal. Samtidigt försvagades kronan och bidrog till att hushållens finansiella tillgångar i utländsk valuta ökade.

Under tredje kvartalet ökade även hushållens skulder och uppgick till 3 370 miljarder kronor, vilket är fyra gånger så mycket som för 18 år sedan. Lånestocken växte med en årstakt om fem procent, vilket är den högsta ökningstakten för ett kvartal sedan två år tillbaka.

Fyrdubblingen av hushållens skulder beror till största delen på transaktioner i lån. Under 18-årsperioden har tillgångarna samtidigt femdubblats, men utgick från en dubbelt så hög nivå som hushållens skulder. Ökningen uppgår till 8 200 miljarder kronor, där närmare hälften orsakats av nysparande. Ökningen av tillgångarna beror även på positiv värdeutveckling på aktier och aktierelaterade tillgångar plus värdeutveckling på bostadsrättandelar.


https://www.pengar.se/nyheter/10-biljoner-i-tillgangar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt