Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hitta bästa nätdoktorn


Behöver du sjukrådgivning, men vill undvika att gå till en fysisk vårdcentral? Numera finns en rad olika nätdoktorer att välja mellan – här har vi jämfört de mest populära.

Under de senaste åren har ett flertal vårdappar dykt upp på marknaden, som gör att du snabbt kan få medicinsk hjälp och rådgivning när du vill och var du vill. Tre av de största apparna är Doktor.se, Kry.se och Mindoktor.se.

Doktor.se

Få snabb hjälp
0 kr patientavgift
Öppet dygnet runt

Doktor.se startades år 2016 och är en av de största aktörerna på marknaden. Förutom sin digitala vård har Doktor.se även fysiska vårdcentraler. Hos Doktor.se har du möjlighet att komma i kontakt med allt från allmänläkare och specialistläkare till kuratorer och psykologer. Patientavgiften är noll kronor för hela landet förutom Region Skåne där du betalar 200 kronor, och du kan antingen ha kontakt vid röst- eller videosamtal. Doktor.se samarbetar även med Kronans Apotek.

Kry.se

Kry.se grundades 2014 och finns i dag i ett flertal europeiska länder. Liksom hos sina konkurrenter erbjuder de snabb kontakt med legitimerade läkare och andra specialister. Patientavgiften är noll kronor, förutom vid psykologbesök då du får betala 100 kronor. Även här får du betala 200 kronor om du bor i Region Skåne.

Mindoktor.se

Mindoktor.se har funnits sedan 2013 och har i dag mer än 100 medarbetare. Här kan du komma i kontakt med läkare och specialister dygnet runt. Sedan 2018 driver Mindoktor.se även fysiska mottagningar.

Hur fungerar en nätdoktor?

Det första steget är vanligtvis att du behöver ladda ner nätläkarens app, för att sedan skapa ett konto med hjälp av Bank ID. Du får sedan möjlighet att beskriva din situation, för att därefter bli kontaktad av en sjuksköterska eller läkare när det passar dig. Det finns även möjlighet att komma i kontakt med psykologer via vårdapparna.

Samtalet pågår normalt sett i cirka 15 minuter, beroende på situationen. Precis som om du hade besökt en fysisk vårdcentral journalförs ditt ärende, och förutom rådgivning kan du även få hjälp med exempelvis receptskrivning. Det finns även möjlighet att förnya befintliga recept via en vårdapp.

En stor fördel med att använda sig av en nätläkare är att de är tillgängliga i stort sett dygnet runt. Du kan få tips och råd kring ditt sjukdomstillstånd, och hjälp att bedöma om du borde uppsöka en fysisk vårdcentral eller inte.

Kan en nätdoktor skriva en remiss?

Ja, om en nätläkare som du träffar bedömer att ditt tillstånd kräver att du bör besöka en annan vårdgivare kan du få en remiss skriven till denna.

Vad kostar det att använda en nätläkare?

Generellt sett är det ingen kostnad knuten till att vara i kontakt med en nätläkare – precis som övrig sjukvård finansieras det i stället av skattemedel. Däremot kan det finnas särskilda kontakter, som med psykologer, som i vissa appar kostar litegrann. Även enstaka regioner i Sverige tar ut ett par hundralappar i patientavgift.

Vilken nätdoktor är bäst?

Vilken nätdoktor som är bäst har främst att göra med vilken app du som patient känner dig mest trygg och bekväm med att använda. Jämför de alternativ som finns för att hitta den bästa nätdoktorn för just dig.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt