Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Landshypotek bolån, villkor, amortering

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Landshypotek ägs helt och hållet av sina medlemmar, som alla är jord- eller skogsbrukare. Idén är att medlemmarna själva kan producera kapital och använda sina skogs- och jordbruk som säkerhet. Därmed behövs inga banker eller mellanhänder och medlemmarna kan istället låna av sig själva och få återbäring på räntan. Landshypotek belånar i och med detta enbart skogs- och jordbruksfastigheter och belåningsgraden är upp till 75% av marknadsvärdet. Som låntagare blir du automatiskt medlem i Landshypotek, ekonomisk förening och får också rösträtt i föreningen.

Två typer av fastighetslån

Landshypotek erbjuder två typer av fastighetslån – bottenlån och flexibelt bottenlån.

Bottenlån

På bottenlånet kan du välja fast eller rörlig ränta och får genom föreningen även återbäring på din inbetalda ränta. Landshypotek erbjuder helt rörlig ränta, dvs att räntan kan ändras från dag till dag. Vill du ha fast räntan kan du välja att binda den på 1-8 år. Vill du binda din rörliga ränta krävs en underskriven skriftlig begäran.

Flexibla bottenlånet

Det flexibla bottenlånet fungerar som ett alternativ till ett vanligt bottenlån, checkkrediter, leasing och byggkreditiv. Det flexibla bottenlånet innebär att en viss summa är öronmärkt för ditt bottenlån, men ingen ränta eller extra avgifter tillkommer medan pengarna ligger ”på is”. Du betalar då endast en limitavgift på för närvarande 0,5% på det beviljade kreditbeloppet. Det är först när du väljer att utnyttja hela eller delar av summan som du betalar ränta. Du betalar då Landshypoteks ordinarie rörliga bottenlånsränta för det nyttjade beloppet.

Fördelar med att vara medlem

Som medlem i Landshypotek, ekonomisk förening har du även möjlighet att teckna försäkringar, konton och betaltjänster. Du kan som medlem också välja att investera upp till 4% av ditt lånebelopp i det så kallade Medlemslyftet. Du kan då, beroende på Landshypoteks resultat, få utdelning på din insats och därmed sänka dina lånekostnader.

Ränta

Aktuella räntesatser hittar du på Landshypotek.se. För övrig information om villkor eller bindningstider – kontakta Landshypoteks lokalkontor.


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt