Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Få mer med en inkomstförsäkring


Med en inkomstförsäkring får du bättre ersättning om du skulle bli arbetslös. Men hur fungerar det och vem kan teckna en inkomstförsäkring?

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är ett extra skydd som kompletterar din a-kassa om du skulle bli arbetslös. Om du endast får ersättning via någon a-kassa kan du få ut max 80 procent av din tidigare lön – dock finns ett maxtak som du slår i om du har tjänat minst 25 025 kronor. Det innebär att om du har haft en högre lön än så, får du ändå den lägre ersättningen. Med en inkomstförsäkring får du en betydligt mycket mer generös utbetalning då summan istället enbart baseras på ett genomsnitt av din tidigare lön. Även inkomstförsäkringar kan dock ha maxtak – men dessa ligger långt över a-kassans och påverkar endast höginkomsttagare. 

Vem kan teckna en inkomstförsäkring?

Ett krav för att du ska kunna teckna en inkomstförsäkring är att du ska vara med i en a-kassa. Ett annat krav brukar vara att du ska ha haft en tillsvidareanställning, men även du som har varit provanställd kan ibland ha möjlighet till en viss inkomstförsäkring.

Många inkomstförsäkringar ingår när du är medlem i ett fackförbund, eller är åtminstone ett tillägg för dig som är medlem. Det går dock även att teckna en privat inkomstförsäkring, exempelvis via det privata försäkringsbolaget Accept, som främst riktar in sig på just inkomstförsäkringar.

Behåll upp till 80% av lönen
300 ersättningsdagar
Tillgång till jobbsökartjänst

Behöver man en inkomstförsäkring?

Huruvida du är i behov av en inkomstförsäkring eller inte kan variera. Den främsta anledningen till om det är värt med en inkomstförsäkring eller inte har att göra med din lönenivå – tjänar du så pass mycket att du får ut mer med hjälp av en inkomstförsäkring kan det vara värt att överväga.

En annan påverkan på behovet av inkomstförsäkring kan vara i vilka bransch du arbetar. På vissa arbetsmarknader är det mer rörelse och anställningarna är mer osäkra. I dessa fall kan det vara skönt att ha en inkomstförsäkring för att trygga sin ekonomiska situation om man skulle bli arbetslös. 

Hur lång är ersättningsperioden?

Ersättningsperioden för inkomstförsäkring varierar mellan olika aktörer, men ligger vanligtvis kring 150 dagar. Det går också att teckna olika tilläggsförsäkringar. Dessa tilläggsförsäkringar kan bland annat göra så att du får fler ersättningsdagar. För dig som har en hög lön kan det också med en tilläggsförsäkring gå att höja ersättningstaket för att du ska få ut maximal ersättning i relation till din lön. 

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Det som avgör priset på din inkomstförsäkring är bland annat vilken lön som ersättningen baseras på, och det varierar även mellan de olika försäkringsbolagen. Om du väljer till en tilläggsförsäkring påverkar det naturligtvis också priset. Hos vissa fackförbund ingår kostnaden för en inkomstförsäkring i din avgift, medan du i andra fall får betala en tilläggsavgift. 

Kan jag teckna inkomstförsäkring som egenföretagare?

Ja, det finns möjlighet även för egenföretagare att teckna en inkomstförsäkring, Det erbjuds dock inte av alla försäkringsbolag, utan du får undersöka vad som gäller med det fackförbund eller det privata försäkringsbolag som du är intresserad av. 


Redaktionen
Pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt