Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Handla med guld – så funkar det


Att investera i guld kan vara ett bra komplement till ditt sparande – men hur gör man egentligen? Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, hjälper oss att räta ut frågetecknen.

Det kan finnas flera fördelar med att välja att investera i guld. Bland annat har det att göra med att guld är unikt på så vis att det har ett bestående värde, och har fungerat som valuta i tusentals år.

– Därför har guld inflationsskyddande egenskaper, det vill säga att dess värde inte urholkas, säger Frida Bratt på Nordnet.

Men hur fungerar det rent praktiskt? Enligt Frida Bratt finns det tre olika sätt att välja mellan om du vill investera i guld.

Det första alternativet är att köpa guld rent fysiskt. Dock kan det vara svårt med lagring, försäkring och förvaring – och dessutom är stöldrisken hög.

Ett betydligt mer bekvämt alternativ är att köpa guld i en värdepappersfond. Man kan investera i guldbolag som är noterade på börsen, eller i fonder som i sin tur placerar i dessa bolag.

Det finns också så kallade börshandlade produkter som följer guldprisets utveckling. Dessa ger en mer tydlig koppling till det faktiska guldpriset, medan en investering i guldbolag på börsen gör att fler risker tillkommer. Det finns börshandlade fonder som följer ett syntetiskt pris, det vill säga att fonden inte själv äger guld utan bara flöjer spotprisets upp- och nedgångar. Sedan finns det även fonder som faktiskt äger guld i stora valv.

En anledning till att köpa guld som en del av sin portfölj är att det traditionellt sett har haft ett rykte om sig att vara en ”säker hamn”.

– Det är dock lite missvisande då guldet både kan stiga och falla kraftigt. Men poängen man är ute efter är att guldprisets utveckling oftast, men inte alltid, går i motsatt riktning mot börsen, förklarar Frida Bratt.

Just att guldpriset går i motsatt riktning mot börsen är en egenskap som många investerare ser som attraktiv, eftersom det blir ett slags skydd för pengarna i ens portfölj. Så även om guldet skulle falla i pris, kan man vanligtvis räkna med att det stiger igen när börsen går ner.

Aktieindex jämfört med guld – tre års utveckling

För någon som är intresserad av att testa att investera i guld är det enligt Frida Bratt viktigt att göra det på rätt sätt. Om man exempelvis köper guldbolag i hopp om att de ska stiga om guldpriset stiger så kan man bli besviken, för här tillkommer även andra risker. Bolaget kanske misslyckas med att hitta guld, eller har dålig ekonomi.

– I en guldfond som placerar i flera guldbolag sprider du visserligen riskerna – men riskerna kvarstår, och dessutom har guldfonder inte sällan höga avgifter. Därför tycker jag att det bästa sättet att exponera sig mot guld är via börshandlade produkter som följer guldprisets utveckling, säger Frida Pratt.

– Även här finns dock en del risker att se upp med, så det viktigaste att göra som nybörjare är att man läser på för att få en bättre förståelse för hur en investering i guld fungerar.  


Redaktionen
Pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt