Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Fritidshusförsäkring – så funkar det


En fritidshusförsäkring skyddar ditt fritidsboende och gör att du kan bo tryggt på semestern. Här får du lära dig mer om fritidshusförsäkringar.

Vad ingår i en fritidshusförsäkring?

I en fritidshusförsäkring ingår vanligtvis själva huset, tomten och ägodelarna som du har i huset. Olika försäkringsbolag erbjuder vissa variationer i sina försäkringar – i detta fallet har vi valt att utgå ifrån Moderna Försäkringars populära fritidshusförsäkring.

Tre olika nivåer
Merkostnadsersättning upp till 2 år
Samlingsrabatt 20%

Om du väljer att teckna en fritidshusförsäkring hos Moderna Försäkringar kan du välja mellan tre nivåer av skydd; Grund, Medium och Large. Försäkringen innebär att ditt hus är fullvärdesskyddat, alltså att det inte är försäkrat till något särskilt belopp.

  • Skydd för ditt fritidshus och din tomt: I denna delen av försäkringen ingår en rad olika aspekter. Bland annat får du ersättning och du utsätts för stöld eller skadegörelse på ditt fritidshus, samt för skador som har uppstått vid brand eller explosion. Andra punkter som du kan få ersättning för är läckage, väderfenomen, jordrörelser och skador på hushållsmaskiner och installationer.
  • Äkta hussvamp: Ger dig ersättning om ditt hus skulle angripas av äkta hussvamp. Du får ersättning för reparation och sanering för upp till en miljon kronor.
  • Underförsäkringsgaranti: Underförsäkring har att göra med att du exempelvis kan ha byggt ut eller byggt till, vilket har förändrat värdet på fastigheten.
  • Ansvarsskydd och rättsskydd i egenskap av fastighetsägare: Ansvarsskydd betyder att du kan få ersättning om du skulle bli skadeståndsskyldig. Rättsskyddsdelen kan i stället ge ersättning för advokat- och rättegångskostnader.
  • Allrisk byggnad (drulle för byggnaden): Ingår om du väljer att teckna Medium-varianten av fritidshusförsäkringen hos Moderna Försäkringar. Allrisk byggnad innebär att du kan få ersättning om ditt hus skulle skadas på grund av en oförutsedd händelse. Du kan även få pengar för skador på ytskikt i badrum.
  • Huskombi: Denna del ingår, tillsammans med ovanstående punkter, om du väljer Large-varianten av försäkringen. Här innefattas en rad olika aspekter, som exempelvis att du får ett begränsat åldersavdrag och en utökad hussvampsförsäkring. Andra punkter som ingår är bland annat ett vitvaruskydd och en ersättning för läckage genom yttertak.

I fritidshusförsäkringen från Moderna Försäkringar ingår även ett antal aspekter som skyddar dina saker, lite beroende på vilken försäkringsnivå som du väljer. Ett skydd för dina saker innebär att du kan få ersättning vid exempelvis stöld eller skadegörelse av egendom. Här hittar du även en underförsäkringsgaranti för dina saker, en krisförsäkring och en variant av hemkombi-delen som skyddar din hemelektronik och reducerar din självrisk.

Vad kostar en fritidshusförsäkring?

Priset för en fritidshusförsäkring varierar med vilket försäkringsbolag du väljer, och även med vilken försäkringsnivå som du väljer att lägga dig på. För att hitta den bästa fritidshusförsäkringen tipsar vi om att besöka Insplanet, där du kostnadsfritt kan läsa mer om olika försäkringsbolag och deras erbjudanden. Här kan du jämföra allt från priser till villkor, för att hitta det alternativet som passar bäst för just din situation.

Jämför fritidshusförsäkringar
Få färdiga priser
Personlig rådgivning

Fritidshusförsäkring eller villaförsäkring?

Normalt sett är den största skillnaden mellan en fritidshusförsäkring och en villaförsäkring att du inte har någon hemförsäkringsdel om du endast har försäkring för fritidshus. Det innebär att du har ett mindre skydd för de som bor i huset och din egendom än om du har en villaförsäkring. Om du skulle vilja bo i ditt fritidshus mer permanent är det därför en god idé att se över dina försäkringar.


Redaktionen
Pengar.se


Innehåll i denna artikel

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt