Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Flytta hemifrån – checklista och tips


Att flytta hemifrån innebär många viktiga val och beslut. Här har vi samlat tips, råd och information för dig ska ta steget till ditt första egna boende.

Många ser det som en stor frihet att flytta hemifrån – plötsligt kan du välja själv hur du ska ha det hemma, när du ska äta eller vilken serie som ska stå på. Men med frihet kommer också ansvar, och listan på saker som är bra på att koll när man flyttar hemifrån kan lätt bli lång. Kolla in vår checklista och få, förhoppningsvis, lite hjälp på traven!

Att tänka på vid flytten 

Att flytta hemifrån är långt ifrån gratis, och du kommer förmodligen bli förvånad över alla små (och stora) utgifter som kommer att bli en del av din nya vardag. Ett bra första steg är i alla fall att ha lite sparade pengar! Det är jättesvårt att säga vad det kostar att flytta hemifrån, det beror naturligtvis på vart du ska flytta, hur du ska bo och hur dina övriga ekonomiska förutsättningar ser ut (till exempel om du jobbar eller pluggar). Sätt dig ner och gör en budget, så du ser att allting kommer att gå ihop.

Skaffa en grund i form av möbler och prylar. I början kan det vara svårt att säga hur många handdukar som kommer att behövas, eller om man verkligen behöver ett köksbord i en etta? Men med ett grundutbud kan du i alla fall komma igång och leva – ett tips är att kolla med nära och kära som nyligen har flyttat vad de tyckte var allra viktigast att ha i början.

Adressändra! För att bli folkbokförd på din nya adress behöver du göra en flyttanmälan hos Skatteverket eller Adressändring. Att göra en flyttanmälan hos Skatteverket är gratis, men många väljer att använda Adressändrings tjänster och betala en slant, eftersom man då också får hjälp med eftersändningen av post. Det finns dock sätt att eftersända post även utan Adressändrings hjälp – det kräver bara lite mer jobb.

Ha reda på ditt kontrakt. Oavsett om du hyr i första eller andra hand (eller har köpt lägenhet eller hus), gäller det att ha ordning på sina papper. Om du skulle vara under 18 år är det viktigt att tänka på att din vårdnadshavare kan behöva skriva på avtal och liknande som du ska teckna.

Abonnemang, tjänster och försäkringar – detta behöver du!

Elabonnemang

Kanske inte det roligaste att fundera på när du flyttar till ditt första egna hem – men att välja rätt elavtal kan spara dig en betydelsefull summa pengar varje år. Hur mycket du sparar på att jämföra elavtal beror på hur stor din elförbrukning är, men oavsett mängd är det värt att undersöka var du hittar det billigaste elabonnemanget.

Hemförsäkring

Ungefär lika spännande som att välja elabonnemang är det att teckna en hemförsäkring. Men det är nog så viktigt! En hemförsäkring skyddar både dig och din bostad, och du kan få ersättning exempelvis vid brand eller om du skulle få inbrott. När du ska välja hemförsäkring finns det ofta möjlighet att välja en basversion eller en plusversion. I plusvarianten ingår vanligtvis till exempel ett mer omfattande reseskydd och en drulleförsäkring.

Mobilabonnemang

När du ska välja mobilabonnemang gäller det att tänka på vad du ska använda din mobil till. I de flesta abonnemang ingår i dag fria samtal och sms – vad du behöver ta beslut kring är snarare hur mycket surf du vill ha i ditt abonnemang. Vad som är lagom har dels att gör med hur och till vad du kommer att använda din mobil, men även hur ofta du kommer att ha tillgång till wifi. Tänk också på att det finns särskilda abonnemang och priser exempelvis om du är student.

Streamingtjänster

Är det dags att skaffa streamingtjänster i ditt eget namn, istället för att låna från en förälder eller ett syskon? I så fall kan du använda vår jämförelse av streamingtjänster för att hitta det utbud och upplägg som passar bäst för just dig.

Beställa mat online

Att handla mat på nätet är ett smidigt sätt att ordna sin veckohandling – du beställer enkelt online och får maten hemlevererad. Inte minst ett bra val om du saknar bil och vill slippa släpa tunga matkassar på bussen! Du kan också spara pengar genom att minska på småköpen.

Bredband

Ett val som är kopplat till både ditt beslut kring streamingtjänster och av mobilabonnemang är att välja bredband. Vilken leverantör är bäst, hur mycket surf går åt och vad är skillnaden mellan de olika abonnemang. Kolla in vår jämförelse av mobila bredband för att hitta rätt för just dig.


Redaktionen
Pengar.se


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt