Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Jämför och hitta bästa bredbandet


En stabil och snabb internetuppkoppling blir allt mer självklart i de flesta hem – här kan du läsa mer om fasta bredband och jämföra olika aktörer.

Ett fast bredband innebär helt enkelt ett bredband som är fysiskt inkopplat till ditt hem, till skillnad mot ett mobilt bredband som använder sig av 3G- eller 4G-nätet. Ett fast bredband erbjuder högre hastigheter och en större stabilitet, medan ett mobilt alternativ möjliggör att du kan surfa nästan var du än befinner dig. De allra flesta har nu för tiden tillgång till båda delarna.

Jämför fasta bredband

Det finns en rad olika bredbandsleverantörer att välja mellan när det gäller fast bredband, och genom att jämföra olika leverantörer kan du få en uppfattning om vilket bredband som passar bäst för just din situation.

1
Bäst för Youtube HD
Flera olika hastigeter att välja bland
Testvinnande WIFI-router!
2
Paketrabatt mobil + bredband
Snabbast streming enligt Netflix
En del av bredbandsbolaget
3
Snabbast nät enligt Steam
Samma koncern som Telenor
Högt betyg hos SKI

Olika typer av fast bredband

Det finns flera olika typer av fasta bredband att välja på, de två vanligaste typerna är dock bredband via fiber eller ADSL.

  • Fiber: Fiber är den mest förkommande lösningen för fast bredband i Sverige. Med överföring via optiska fiberkablar kan du uppnå de högsta hastigheterna – upp till 1000 Mbit/s – och får samtidigt ett driftsäkert och stabilt bredbandsalternativ. Genom att fiberkablarna är nedgrävda i marken är de skyddade mot elektronisk påverkan som exempelvis åsknedslag.
  • ADSL: ADSL innebär att du får ditt bredband via telejacket. En fördel med ADSL jämfört med andra typer av fasta bredband är att du inte behöver ha tillgång till någon särskild kabel- eller fiberanslutning – i stället får du nättillgång via ditt vanliga telejack. ADSL är däremot mer känsligt mot yttre påverkan, som åska. 
  • Andra varianter: Andra typer av fast bredband som förekommer är exempelvis bredband via kabel-tv och satellit. Bredband via kabel-tv förekommer oftast i flerfamiljshus, medan satellit tidigare har varit ett bra alternativ för dig som bor i glesbygden. Numera dras dock fiber även en bra bit utanför staden.

Hur hög hastighet behöver jag?

När man funderar på vilken hastighet man behöver är det först viktigt att göra skillnad på nedladdninghastighet och uppladdningshastighet. För de allra flesta är den viktigaste delen nedladdningshastigheten – det är denna som är intressant när du exempelvis streamar, surfar eller laddar ner filer. Uppladdningshastigheten innebär istället med vilken hastighet du kan skicka data och ladda upp filer.

Hur hög hastighet som behövs har att göra med flera olika saker – bland annat hur många enheter som använder nätet samtidigt, vad det används till och vilken kvalitet som du vill uppnå. Om du exempelvis vill streama från Netflix i Ultra HD rekommenderas en hastighet på 25 Mbit/s, medan det för vanlig HD-kvalitet räcker med 5 Mbit/s. På Youtube finns motsvarande rekommendation där en upplösning i 4K kräver 20 Mbit/s, medan HD 1080p kräver 5 Mbit/s. Olika spel kräver också olika hastigheter beroende på vilken kvalitet du vill uppnå.

Vilket bredband är bäst?

Vilket bredbandsabonnemang som är bäst är så klart individuellt från fall till fall. När du ska välja bredbandsalternativ är det viktigt att tänka på hur du och din familj använder nätet – och även hur mycket. Många har i dag även mobilabonnemang som täcker en del av det grundläggande surfbehovet – även om det innebär en lägre surfhastighet än om du kopplar upp dig via det fasta nätet.


Redaktionen
Pengar.se






Innehåll i denna artikel

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt