Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Hemleverans av mat – så funkar det


Hitta restauranger nära dig och beställ maten hem till dörren. Med onlineföretag som erbjuder hemleverans av mat kan du få din favoritmiddag utan att lämna hemmet.

Att beställa färdigmat har länge varit ett smidigt sätt att lösa middagen när du inte orkar stå vid spisen. Och numera behöver du inte ens gå utanför dörren – i alla fall inte om du bor i en större stad. Med tjänster som Foodora, Uber Eats och Wolt kan du få din mat levererad hem från restauranger i din omgivning. Om du vill beställa mat som räcker till flera middagar kan det istället vara en bra idé att köpa färdiga matkassar.

Hur funkar det?

Först behöver du logga in/registrera dig hos det företag som du har valt. Här anger du sedan var i landet du befinner dig för att se vilka restauranger som erbjuder leverans hem till dig. 

Beställ! Kika igenom restaurangutbudet och menyerna och välj vad du är sugen på just i dag. Lägg valda rätter i din varukorg och betala för ordern.

När ordern är lagd får du en uppskattad leveranstid (ibland får du även en uppskattning innan ordern är skickad) och kan följa din leverans till budet knackar på din dörr. Ät och njut!

Olika företaget verkar i olika delar av landet, och framför allt erbjuds tjänsterna i storstäderna. Dock expanderar man hela tiden sitt täckningsområde. Flera av aktörerna erbjuder särskilda rätter eller menyer just för hemleverans. Det finns vanligtvis också en del på den vanliga menyn som man har valt att inte leverera.

Foodora

Tyskstartade Foodora kom till Sverige 2015 när man etablerade sig i Stockholm. Året efter tog man plats på Göteborgsmarknaden och finns numera i ett femtontal städer runt om i landet. Foodora är anslutna till cirka 4000 restauranger i Sverige och samarbetar med allt från pizzerior till hamburgerkedjor och olika asiatiska restauranger. Beställa kan du antingen göra via Foodoras app eller deras hemsida.

Vad kostar leverans med Foodora?

Vad priset på maten blir varierar lite från restaurang till restaurang. Generellt sett kan man säga att prisskillnaden mellan att få hemkörning eller hämta själv/äta på plats är väldigt liten om man talar om de stora kedjorna. Däremot kan du få lägga lite mer emellan om du beställer från en lokal, mindre aktör. Man tar alltid ut en avgift för leveransen som varierar med avståndet från restaurang till kund. Lägsta leveransavgiften är 49 kronor.

Uber Eats

Uber Eats startade sin verksamhet i Sverige hösten 2016 och kan i dag leverera mat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Moderbolag till Uber Eats är, som namnet vittnar om, taxiföretaget Uber. Likt Foodora erbjuder Uber Eats möjligheten att beställa både på sin hemsida och via en app.

Hos Uber Eats finns allt från pizza och hamburgare till sushi, indiskt och pasta. Vissa restauranger erbjuder förutom hemleverans även möjligheten att hämta sin mat på plats. 

Vad kostar leverans med Uber Eats?

Prisskillnaden när det gäller mat varierar från restaurang till restaurang, och skillnaderna minskar ju större restaurangkedjan är. Leveranskostnaden är vanligtvis minst 49 kronor per order.

Wolt

Wolt kommer från början från Finland och har funnits i Sverige sedan 2016. Man började leverera mat i Stockholm och finns numera också i Västerås, Norrköping, Örebro, Gävle, Linköping, Eskilstuna och Sundsvall. Wolt erbjuder leverans från bland annat pizzerior, hamburgerkedjor, vegetariska restauranger och sushiaktörer. I dagarna erbjuder Wolt även möjligheten att få maten lämnad vid dörren, alltså utan kontakt. 

Vad kostar leverans med Wolt?

Precis som sina konkurrenter erbjuder Wolt en leveranskostnad på 49 kronor och uppåt. Det högsta priset är 89 kronor, som blir aktuellt om sträckan för leveransen överstiger tre kilometer.

Att handla mat online

Om du istället för enstaka portioner vill handla mat online finns det några olika aktörer att välja på.

Hemköp

Hos Hemköp hittar du ett stort utbud av mat och man levererar till de flesta större städer med omnejd. Det finns ingen köpgräns när det gäller minsta beställningsvärde och i vissa städer har du till och med möjlighet att få leverans samma dag om du beställer innan klockan 12.

Vad kostar leverans med Hemköp?

Frakten om du beställer man från Hemköp kostar mellan 49 och 79 kronor (enstaka avvikelser kan förekomma). Om du väljer alternativet att istället hämta dina matvaror i butik tillkommer ingen leveransavgift.

Mat.se

Mat.se har specialiserat sig på just näthandel av mat, och är en av de största aktörerna på marknaden. I dagsläget kan man leverera mat till Stockholm, Göteborg och Malmö med omnejd, och i Stockholm finns även möjlighet till leverans samma dag om du beställer senast klockan 12.59.

Vad kostar leverans med Mat.se?

Om du beställer mat från Mat.se får du vanligtvis betala en fraktavgift på 79 kronor. Beställningen blir dock fraktfri om du handlar varor för minst 750 kronor. 


Redaktionen
Pengar.se
redaktionen@pengar.se


Innehåll i denna artikel

Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt