Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Andrahandsuthyrning – så funkar det


Vill du hyra ut ditt hus eller din lägenhet i andra hand? Här kan du läsa mer om hur det fungerar – och ta hjälp av en expert.

Andrahandsmarknaden för bostäder är ständigt aktiv, och har man bra koll på reglerna kan det vara en gynnsam situation både för den som hyr ut och för den som hyr in sig. Reglerna varierar en del beroende på om du hyr ut en hyresrätt, en bostadsrätt eller ett hus. Om du vill slippa sätta dig in i reglerna finns alltid alternativet att vända sig till en expert som exempelvis Samtrygg, som hjälper dig med allt från avtal till in- och utbetalningar.

Utan deposition
Andrahandsförsäkring
Bra service och trygga avtal

Hyra ut hyresrätt – gör så här

Det första steget är att du behöver ansöka hos din hyresvärd om tillstånd. Vanligtvis finns en rad skäl som godtas vid uthyrning, som exempelvis studier på annan ort eller en längre vistelse utomlands. Om du skulle nekas av din hyresvärd har du möjlighet att vända dig till Hyresnämnden för en ytterligare bedömning.

Är du godkänd? Då är det dags att beräkna och sätta hyran! Det finns en dock en del regler att förhålla sig till – läs mer om detta lite längre ner i artikeln.

Nästa steg är att hitta en ny hyresgäst (om du inte redan har någon i åtanke). Det kan du antingen göra via etablerade sidor för bostadssökande, eller genom någon uthyrningstjänst.

Glöm inte! När du väl har hittat din hyresgäst är det viktigt att teckna ett korrekt andrahandskontrakt, så att både du och din hyresgäst vet vad som gäller.

Andrahandsuthyrning av hyresrätt – nya regler

Sedan oktober 2019 finns det ett par nya regler att ha koll på när det gäller andrahandsuthyrning av hyresrätter. Sedan tidigare har det krävts tillstånd från hyresvärd eller hyresnämnd om du vill hyra ut din hyresrätt i andra hand. Med den nya lagstiften blir reglerna hårdare och du som hyresgäst löper större risk för att bli av med din lägenhet om du skulle hyra ut den utan att ha fått tillåtelse.

De nya reglerna innebär dessutom en reglering när det gäller vilken hyra som du får ta ut av din andrahandshyresgäst. Generellt sett får du inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar, och du får inte lägga till mer än 15 procent på hyreskostnaden om lägenheten är möblerad.

I och med de nya reglerna skärps också konsekvenserna, och att hyra ut sin hyresrätt i andra hand utan tillstånd eller med en för hög hyra är numera brottsligt och kan betyda ett straff som antingen innebär böter eller två års fängelse.

Hyra ut bostadsrätt – så funkar det

Först och främst gäller det att få tillstånd från sin bostadsrättsförening. Generellt sett ska du inte behöva uppge skäl till uthyrningen för din förening, men de har i alla fall möjlighet att välja att tillåta eller inte tillåta att själva uthyrningen ska ske.

Sätt hyran! I fallet med uthyrning av bostadsrätt finns inget lika strikt regelverk som när det gäller hyresrätter. Här säger reglerna i stället att du ska sätta en skälig hyra. I detta fallet behöver du dels fundera kring dina driftskostnader och dels kring dina övriga kostnader för bostaden.

Nästa steg är att hitta en hyresgäst. Här kan du antingen använda dig av en etablerad uthyrningsplattform, eller på egen hand leta efter en ny hyresgäst genom sociala kontakter och kanaler.

När hyresgästen är på plats är det dags att ta tag i pappersarbetet. Själva hyreskontraktet ska formuleras och en hemförsäkring kan behöva tecknas för den tillfälliga hyresgästen.

Hyra ut hus – steg för steg

Som husägare behöver du inte fråga någon om lov – du beslutar själv om ditt hus ska nyttjas av dig själv eller någon annan. Första steget blir i stället i detta fallet att koma fram till en skälig hyra, något som räknas ut på samma sätt som i fallet med uthyrning av en bostadsrätt. Också sökandet efter en hyresgäst genomförs på liknande sätt som i ovanstående fall med hyresrätt och bostadsrätt.

Även för dig som har villa är det viktigt med pappersarbetet! Se till att upprätta ett utförligt andrahandskontrakt och se över hemförsäkringen.

När huset väl hyrs ut är det också av stor betydelse att komma ihåg att deklarera för sina inkomster. Detta gäller såklart inte bara när man hyr ut ett hus.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt