Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Att låna utan UC

Är UC samma sak som kreditupplysning, och vad innebär egentligen ett lån utan UC? Vi rätar ut frågetecknen och berättar om för- och nackdelar med att låna utan UC.

Vilket lånebelopp?

50000 kr

- +

Återbetalningstid

2 år

- +

Kreditgivare

Lånebelopp

Åldersgräns

Ränta

Avbetalningslängd

1
Lånebelopp 50000 - 500000 kr
Åldersgräns 18 år
Ränta 3.45 - 8.95 %
Avbetalningslängd 2 - 12 år
Visa mer Ansök nu
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Använder UC
  • Aviavgift: 0 kr
  • Uppläggningsavgift: 0 kr

Lån utan uc

När du exempelvis vill ta ett privatlån finns ofta alternativet att välja ett lån med eller utan UC. För många har UC en negativ klang och är något som man vill undvika, men vad innebär det egentligen?

Vad är UC?

UC är en förkortning för Upplysningscentralen, som är Sveriges största och äldsta kreditupplysningsföretag. UC ägdes tidigare av landets sex största banker; Swedbank, SEB, Handelsbanken, Nordea, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank. Sedan ett par år tillbaka ägs företaget dock av finländska Asiakastieto Group. Upplysningscentralen erbjuder en stor mängd tjänster och arbetar både med privatpersoner och företag.

Vad är lån utan UC?

En vanlig missuppfattning är att ett lån utan UC innebär samma sak som ett lån utan kreditupplysning. Detta är dock felaktigt. Alla långivare (åtminstone de som är seriösa) är skyldiga att ta en kreditupplysning på den som ansöker om lån hos dem. Däremot är de inte skyldiga att använda sig av just kreditupplysningstjänsten hos Upplysningscentralen, utan kan vända sig till andra företag med samma typ av verksamhet – som exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Varför vill man undvika UC?

Den största anledningen till att många är intresserade av ett lån utan UC är att kreditupplysningar hos UC registreras och är synliga för alla andra kreditupplysningsföretag. Om man tar många lån som registreras hos UC kan det påverka ens kreditvärdighet och göra att det blir svårare att exempelvis ta lån i framtiden. Även andra kreditupplysningsföretag registrerar naturligtvis om någon har använt dem för kreditupplysning, men skillnaden är att informationen inte delas med andra aktörer.

Vad är fördelen med lån utan UC?

Fördelen med att undvika UC kan vara att din kreditvärdighet bibehålls. Detta gör i sin tur att det blir lättare för dig att ta fler lån i framtiden. Att välja alternativet att ta ett lån utan UC kan möjliggöra att du får lån även om du har flera låneförfrågningar samtidigt – något som inte hade varit möjligt om samtliga lån gått via UC.

Vad är nackdelen med lån utan UC?

Nackdelen är att vissa långivare inte erbjuder lika höga lånesummor när det gäller lån utan UC, eftersom de anser det vara ett mer osäkert alternativ. Av samma anledning kan även räntan vara högre på lån utan UC. Att undvika UC kan också innebära en risk eftersom man inte på samma sätt har kontroll på sina lån, och man inte har inte heller någon yttre part som begränsar om det skulle gå för långt. Som med alla lånesituationer gäller det att fundera noga innan man tar ett lån för att undvika att hamna i ekonomiska svårigheter.

Hur ansöker jag om ett privatlån utan UC?

Att ansöka om ett privatlån utan UC fungerar precis som ansökan om ett vanligt lån, förutom att du endast vänder dig till aktörer som använder andra kreditupplysningsföretag. Jämför långivare av privatlån och hitta det bästa alternativet för just dig.


http://www.pengar.se/index.php/privatlan/lan-utan-uc