Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Bolåneskydd - en typ av försäkring


Bolåneskyddet är en extra trygghet som går in och täcker lånekostnader om du till exempel skulle bli arbetslös, sjukskriven en längre period eller avlider.

Bolåneskyddet är en form av försäkring som du kan teckna hos samma bank som du har ditt bolån. Det fungerar som en extra trygghet om det skulle hända något som gör att du inte har möjlighet att betala av på ditt bolån. Till exempel om du skulle vara med om en olycka och bli allvarligt skadad, långvarigt sjukskriven eller om du av någon annan anledning inte kan jobba under en längre tid. 

Eftersom det är en försäkring tillkommer det en avgift, som kan variera från bank till bank. Din ålder kan vara en faktor som spelar in, men till stor del beror avgiften på hur stort ditt bolån är. Det kan röra sig om allt från någon hundralapp till en tusenlapp extra i månaden. Vissa banker brukar dock ta ut en fast avgift för bolåneskyddet oavsett vilket belopp du väljer att försäkra. Du får helt enkelt avgöra om du anser att tryggheten väger upp för den extra kostnaden. Det finns dock långivare som erbjuder bolåneskydd utan kostnad i utbyte mot att du samlar samtliga lån hos långivaren.

Bolåneskyddets delar

Bolåneskyddet är normalt sett indelat i två delar: Arbetslöshet och arbetsoförmåga, samt Livskydd. Vissa banker tillhandahåller bara en av dessa delar, hos andra ingår båda automatiskt i bolåneskyddet. Du får höra med din bank vad som gäller hos dem.

Arbetslöshet

Arbetslöshet och arbetsoförmåga är den delen av bolåneskyddet som träder in om du skulle bli av med jobbet eller bli långvarigt sjukskriven på grund av sjukdom eller olycka. Banken betalar då ut den försäkrade summan för att täcka dina bolånekostnader under den tid du är arbetsoförmögen eller utan arbete. Försäkringen gäller tills dess att du fyllt 65 år. Ersättningen utgör den befintliga månadskostnaden för lånet, men maximalt 15 000 kronor per månad under ett år.

Livskyddet

Livskyddet träder in om du skulle avlida under lånets återbetalningstid och täcker då hela eller delar av ditt bolån. Vad som gäller i just ditt fall framgår av försäkringsvillkoren från din bank, men det är vanligt att man behöver fylla i en hälsodeklaration. Denna del av försäkringen gäller tills du har fyllt 65 år, men i vissa fall minskar också ersättningen redan vid 55 års ålder.

Kriterier

För att få teckna ett bolåneskydd behöver du uppfylla vissa kriterier. Först och främst behöver du så klart ha ett bolån i banken där du vill teckna bolåneskyddet. Du måste ha fyllt 18, men inte 60 år. Du ska också vara svensk medborgare och fullt arbetsför vid tecknandet av försäkringen. 

För att kunna få ut pengar på försäkringen om du skulle förlora jobbet måste bolåneskyddet ha varit aktivt i minst 150 dagar innan uppsägningen. Denna fördröjningsperiod är tänkt att hindra de som redan vet med sig att de kommer att bli av med jobbet från att teckna försäkringen med avsikt att ta ut den så fort de blir arbetslösa. Blir du sjukskriven på grund av skada eller sjukdom ska du också ha haft bolåneskyddet i minst 30 dagar innan sjukskrivningen för att kunna få ut någon ersättning. Du får inte heller ha någon längre sjukskrivningsperiod i bagaget från de senaste sex månaderna. Förutom dessa krav kan just din bank även ha andra individuella villkor.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt