Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Aktiefonder


Aktiefonder är en sparform som sprider riskerna över flera olika bolag.

Vad är en aktiefond?

Aktiefonder anses vara den mest riskfyllda fondtypen du kan spara i eftersom de består till minst 75 procent av aktier och påverkas starkt av aktiekurserna och läget på börsen. För att sprida riskerna innehåller en aktiefond vanligtvis aktier från minst 16 olika företag. Riskerna påverkas också beroende på hur smalt aktiefondens placeringsområde är. En aktiefond som placerar uteslutande i ett visst land eller en viss bransch är förmodligen mer riskabel att spara i än en aktiefond som spridit ut sina placeringar globalt eller inom olika branscher.

Flera olika aktiefonder

Aktiefonder delas in i ett flertal kategorier beroende på bland annat geografisk placering. Dessa är Sverigefond, Regional fond, Landfond, Global Aktiefond, Etik- och Miljöfond samt Branschfond.

Sverigefonder är fonder som har placerat minst 75 procent av fondens totalvärde i aktier från svenska företag. Olika Sverigefonder kan sedan specialisera sig på investeringar inom till exempel små och medelstora företag eller svenska börsindex.

Regionala fonder inriktar sig på ett speciellt geografiskt område – i Sverige eller utomlands – och ska innehålla 75 procent börsnoterade aktier från minst två olika länder.

Landfonder ska innehålla minst 75 procent marknadsnoterade aktier från ett enda land – dock inte Sverige. Vanligast är Japan, Kina och Ryssland. Generellt sett är Landfonder ganska riskfyllda att spara i på grund av den geografiska begränsningen. Att placera i tillväxtländer anses dock mer riskabelt än att placera i länder där marknaden är stabiliserad sedan länge.

Globala Aktiefonder är fonder som placerar i börsnoterade aktier världen över. I dag är över 50 procent av fondförmögenheten placerad på den amerikanska marknaden.

Branschfonder är specialiserade på en viss bransch, men är inte geografiskt bundna, utan kan investera inom denna bransch över hela världen. Branschfonderna brukar delas in i IT och kommunikation, bioteknik samt läkemedel. Övriga branscher hamnar inom en egen underkategori.

Etik- & Miljöfonder är fonder som specialiserat sig på ansvarsfulla bolag där etik är viktigt samt bolag som arbetar med bland annat miljöteknik och miljöfrågor.

Riskfyllt sparande

Eftersom aktiefonder kan gå både upp och ner i snabba vändningar är det bra att se sitt sparande långsiktigt och inte få panik om en fond skulle gå ner. Förmodligen kommer aktiefonden att åka berg-och-dalbana ett otal gånger, men på lång sikt bör du ändå ha fått ut en bra avkastning om förvaltaren har gjort sitt jobb. 

Därmed inte sagt att du ska sitta kvar med en fond som går dåligt om du känner att det inte är rätt för dig. Du har så klart rätt att byta fonder om du vill, men det kan – precis som när man sparar direkt i rena aktier – ibland löna sig att ha lite tålamod och is i magen när det gäller aktiefonder. Men som alltid när aktier är involverade finns det en viss risk att du i slutändan inte får tillbaka dina investerade pengar.

Aktieindexfond

Ett något säkrare, eller åtminstone stabilare, alternativ kan vara att investera i en aktieindexfond. En aktieindexfond har för avsikt att följa ett speciellt marknadsindex – till exempel OMX30, där de 30 högst noterade aktierna på Stockholmsbörsen återfinns. 

Aktieindexfonden ska helst varken gå över eller under index, utan hålla sig på samma nivå. På grund av detta ganska stabila förhållningssätt blir vinsterna sällan enorma i en aktieindexfond, men då denna typ av fond inte heller behöver förvaltas aktivt har den däremot lägre förvaltningskostnader.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt