Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Spara och placera i fonder


Låt dina sparpengar växa i fonder – här kan du jämföra aktörer och få tips kring ditt fondsparande.

Innehåll i denna artikel

Att börja fondspara behöver inte vara särskilt svårt, och genom att ta hjälp av en fondförvaltare kan du snabbt komma igång med ett fondsparande som passar just dina förutsättningar. En fondförvaltare kan antingen vara en bank, eller exempelvis en nätmäklare som Avanza och Nordnet. En fördel med nätmäklare är att urvalet där ofta är större än på den lokala banken.

Du behöver inte vara särskilt insatt i marknaden för att spara i fonder, eftersom förvaltaren sköter själva handeln med värdepapper åt dig. Fondförvaltaren brukar dock ta ut en avgift som beräknas i procent på ditt sparande. Därför kan det vara en god idé att jämföra olika fondförvaltare innan du bestämmer dig för var du vill placera dina pengar.

  • Automatiskt fondsparande
  • 5-stjärning fondportfölj med portföljgeneratorn
  • Ingen avgift för fondhandel
ISK
BANK ID
INSÄTTNINGSGARANTI
Google Play 4.0 / 5
App Store 4.6 / 5
  • 1500 fonder att välja bland
  • Kostnadsfritt att sälja fonder
  • Smarta portföljer - automatiskt sparande
ISK
BANK ID
INSÄTTNINGSGARANTI
Google Play 4.4 / 5
App Store 4.2 / 5

Fondsparande – så funkar det

När du väljer att placera dina pengar i en fond, köper du en andel av värdet i fonden. Att spara i fonder anses generellt sett säkrare än att spara i aktier, eftersom en fond består av ett helt paket av olika aktier och värdepapper. Vissa fonder innehåller enbart aktier, men även där är risken mindre än om du köper en separat aktie, eftersom det inte är särskilt troligt att alla aktier inom en fond går ner samtidigt. Men att handla med fonder är ändå alltid förknippat med en viss risk.

Hur mycket ska jag spara?

Som småsparare kanske du bara vill lägga undan några hundralappar i månaden och då passar förmodligen ett fondsparande bättre än att till exempel spara i aktier. När det gäller fondsparande så finns det inga regler för hur mycket eller lite du kan spara. Du kan välja att pytsa in en hundralapp i månaden eller sätta in en större klumpsumma en gång om året om du skulle vilja. Det bestämmer du själv, men det är alltid bra att se långsiktigt på ditt fondsparande. Fondförvaltaren sköter själva handeln inom fonden och ser till att den går så bra som möjligt, men det är du själv som bestämmer om du vill köpa eller sälja dina fondandelar eller om du vill byta fond helt och hållet. För att kunna göra ett aktivt och medvetet val som kan påverka din ekonomi, kan det därför vara bra att läsa på lite om de fonder du har investerat i för att se om och hur värdet förändras.

Vilka typer av fonder finns det?

Det finns ett brett utbud av fondtyper att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilken som passar dig bäst. Det är som sagt aldrig helt riskfritt att spara i fonder, men vissa fondtyper brukar anses vara säkrare, eller i alla fall mer stabila, än andra.

  • Indexfonder: En indexfond försöker följa ett speciellt index så nära som möjligt och anses därför ganska stabil. Indexfonder är lättare att sköta och har därför också lägre förvaltningsavgifter än övriga fondtyper.
  • Aktiefonder: Som namnet skvallrar om består aktiefonder till största delen av aktier, och anses därför som en mer riskfyllt alternativ.
  • Räntefonder: Ett medelriskalternativ som består uteslutande av räntebärande papper.
  • Blandfonder: I en blandfond mixas aktier och räntebärande papper i olika proportioner för att öka eller minska säkerheten för spararen.
  • Hedgefonder: Hedgefonder kan bland annat investera i derivatinstrument och har för avsikt att alltid ge avkastning oavsett hur det går på börsen. Men i praktiken kan även en hedgefond gå med förlust och risken varierar från fond till fond.
  • Etiska fonder: Denna typen av fonder riktar främst in sig på miljö- eller människorättsvänliga placeringar och riskerna kan variera även här. 


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt