Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Resa på liten budget


Är ressuget större än plånboken? Vi tipsar om hur du reser med en liten budget.

Spara pengar på vägen dit

Lägg tid på att hitta den billigaste flygresan eller titta på andra sätt att resa. Själva resan tur och retur är vanligtvis en av de största reseutgifterna och genom att spara hundralappar här får man en riktigt bra start på planeringen. Du har väl inte missat våra fem knep till billigare flygresor? Där berättar vi bland annat om vilken dag som är bäst att boka, när du ska resa och andra tips om hur du hittar de absolut billigaste flygbiljetterna.

Har du inget emot en lite längre restid kan det vara ett alternativ att kolla på buss i stället för just flyg. En av fördelarna, förutom att det oftast är mycket billigare, är att du kommer direkt in till stadskärnan och slipper lägga tid och pengar på transfer från flygplatsen. Se vår undersökning om skillnaderna mellan flyg- och bussresor.

Välj bort hotell

Idag finns mängder av alternativ till det klassiska hotellet. Välj istället alternativ så som hostel, privatuthyrning eller så kallad Couchsurfing och spara pengar. Förutom att det vanligtvis är billigare får du också möjlighet att träffa nya människor, hänga med lokalbor och kanske uppleva platsen på ett helt nytt sätt. Och vet du vad - ofta är det lokalborna som har koll på de billigaste och bästa ställena i stan!

Fixa din egna mat

Frukost, lunch och middag ute varje dag kan bli en dyr historia. Välj i stället att äta ute en gång om dagen, eller färre än så, och fixa maten själv. Genom att besöka mataffärer på plats eller själv packa med sig olika torrvaror hemifrån finns det mycket pengar att spara. 

Har du till exempel med dig ett paket havregryn i resväskan behövs endast en vattenkokare och du har frukost hela veckan. Går du istället ut till ett kafé och beställer smörgås och kaffe varje morgon kommer pengarna snabbt försvinna. Uppskattar vi att en frukost ute kostar dig runt 70 kronor per gång kommer du på fem dagar upp i 350 kronor. Väljer du istället att ta med ett havregrynspaket för 14 kronor och du äter 50 gram havregryn om dagen med mjölk kostar det dig endast 7 kronor. Pengarna som du sparar med att äta frukost på ditt boende kan du sedan använda till att till exempel unna dig en finare restaurang kvällstid.

Är du en frukostmänniska och vill unna dig ett kafébesök varje morgon kanske du istället kan skära ned på lunchkostnaderna. Handlar du din lunch i matbutik istället för att gå på restaurang kan det ge utrymme för en frukost ute varje dag. Låt säga att ett lunchbesök på en restaurang går på 100-150 kronor medan en baguette eller sallad i butik kostar runt 50 kronor. Det innebär att du på fem dagar kan spara mellan 250-500 kronor. 

 

Välj inhemskt

När du väl besöker restauranger och barer under din resa är det ett hett tips att välja inhemskt. Ofta är det så att livsmedel och dryck som är producerad i landet är betydligt billigare än importerade varor. Ett bra exempel är öl, som kan skilja sig markant i pris beroende på om den är importerad eller inte. 

Utnyttja lokaltrafiken

När man är på semester är det lätt hänt att man unnar sig taxiresor. Dels för att det ofta är betydligt billigare än hemma, men också för att det är bekvämt. Välj i stället lokaltrafiken för att ta dig runt. I många städer runt om i världen är kollektivtrafiken väl utbyggd samt är bättre, billigare och modernare än i Sverige.

Det är vanligt att det finns både periodbiljetter och biljetter för enskilda resor att köpa samt biljetter som endast kan användas i särskilda zoner. Planerar du att resa mycket med lokaltrafiken men endast inom de centrala delarna, vill du åka utanför stan eller tänker du bara resa någon enstaka gång? Jämför de olika biljettalternativen inför resan för att se vad som blir billigast för dig. De flesta bolag har egna hemsidor där du i god tid innan avresa kan titta igenom de olika priserna. Missa inte heller att kika på om de erbjuder särskilda student- eller seniorpriser.

Tips!

Ta upp en karta över ditt resmål och markera de platser du vill besöka under din vistelse. Ligger det mesta centralt eller är de utspridda över ett större område? Är stadskärnan utbredd eller är det gångavstånd till det mesta? Se över om du till och med kan promenera överallt i stan. I städer som till exempel Berlin, Budapest och Barcelona rekommenderas att utnyttja lokaltrafiken då de är stora avstånd mellan det mesta, medan du i bland annat Prag och Florens lätt kan ta dig runt till fots. 

Mängder av gratis aktiviteter

Tro det eller ej, men det arrangeras mängder av kostnadsfria aktiviteter för turister. Skippa den klassiska sightseeing-bussen och gå på en gratis rundtur i stan i stället. I de flesta storstäder går det idag att hitta guidade turer som inte kostar en krona. Det kan dock förväntas att du ger dricks efter turen.

Flera museum världen över är helt kostnadsfria att besöka för alla oavsett ålder, eller erbjuder gratis entré för barn och ungdomar. Det är också vanligt att museum, slott och andra historiska besöksmål någon gång i månaden bjuder på inträdet. Kolla upp vilka dagar som gäller för just de platser du vill besöka och boka din resa efter dessa datum för att spara pengar.

Boka in din resa i samband med en festival, stadsfest eller annan tillställning så garanteras gratis underhållning. Se konserter och shower, delta i tävlingar, provsmaka lokala delikatesser och annat utan att spendera!

Det kostar inget att titta

Fråga dig själv inför resan om det verkligen är värt att gå in på alla besöksmål. Kanske räcker det för dig och ditt sällskap att beskåda utifrån? Fördelen är att du slipper stå i långa köer, att trängas för bästa fotot och du hinner förmodligen se mycket mer av resmålet.

Billiga resmål

Vart ska man då resa för att komma undan så billigt som möjligt? Vi tipsar om de billigaste storstäderna i Europa och övriga världen baserat på Forex Banks årliga undersökning från 2018.

Europa

1. St. Petersburg (Ryssland)

2. Sarajevo (Bosnien och Hercegovina)

3. Sofia (Bulgarien)

4. Istanbul (Turkiet)

5. Podgorica (Montenegro)

6. Belgrad (Serbien)

7. Moskva (Ryssland)

8. Gdansk (Polen)

9. Warsawa (Polen)

10. Tirana (Albanien)

Övriga Världen

1. New Dehli (Indien)

2. Manila (Filippinerna)

3. Bombay (Indien)

4. São Paulo (Brasilien)

5. Kuala Lumpur (Malaysia)

6. Mexico City (Mexiko)

7. Buenos Aires (Argentina)

8. Lima (Peru)

9. Rio de Janeiro (Brasilien)

10. Ho Chi Minh City (Vietnam)


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt