Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

7 tips: så sänker du dina elkostnader


Det finns flera enkla sätt att tillämpa för att spara energi och pengar. Här ger vi 6 tips som garanterat sänker dina elkostnader.

1.Jämför och byt elavtal

Första steget mot lägre elkostnader är att se över sitt elavtal. Det kan vara lönt att jämföra olika bolag, deras priser och villkor på en jämförelsesajt som Elpriskollen och Elskling.se. 

Mer om hur du byter elavtal och får ett lägre pris kan du läsa om här.

2. Se över din belysning

Gamla glödlampor är riktiga energibovar. Ersätt dem istället med LED-lampor eller andra lågenergilampor. Ha också som vana att släcka ned lampor i de rum som inte används. Om man ofta glömmer bort att släcka lamporna hemma kan det vara en smart idé att använda sig av timers som släcker och tänder automatiskt.

3. Välj energisnåla vitvaror

Kylar, frysar och andra vitvaror med många år nacken slukar energi. Frostar du dessutom inte av din gamla frys kostar den dig än mer. Investera istället i energisnåla vitvaror; prislappen är något dyrare men det kommer att löna sig i längden. Räkna ut hur stor skillnad det blir i elförbrukning och kostnad mellan en äldre och en nyare modell i vår elkalkylator (kommer inom kort).

4. Optimera uppvärmningen

Uppvärmningen av ett hushåll står för den största delen av elförbrukningen varje år. Genom att vara noggrann med att täta dörr- och fönsterkarmar och på sätt förhindra att kyla kommer in finns pengar att spara. Finns det rum i bostaden som inte används frekvent är det smart att sänka värmen för att dra ned på kostnaderna. 

För dig med större budget kan det vara en idé att investera i ett nytt uppvärmningssystem. Bergvärme eller luft-vattenvärmepump är bättre för både plånbok och miljö.

5. Stäng av elektroniken

Skippa stand by-läget och se till att verkligen stänga av dina apparater där hemma. Produkter som står i stand by-läge 24 timmar om dygnet drar energi utan att de faktiskt används. Ett tips är att använda dig utav grenuttag med strömbrytare och koppla flera elektronikprodukter hit - på så sätt kan du stänga av samtliga med en och samma knapp.

6. Var sparsam med varmvattnet

Sänk din elförbrukning genom att ta kortare duschar, skippa att bada i badkar och alltid stänga av vattnet när du tvålar in dig. Ytterligare elbovar är att diska under rinnande vatten och att låta varmvattnet stå på när du borstar tänderna. Välj i stället eco-programmet som finns på många diskmaskiner och att tvätta i lägre temperaturer för att sänka elkostnaderna.

7. Skaffa solceller

Att skaffa solceller växer sig allt populärare, antalet nya anläggningar dubblas nästan varje år enligt energimyndigheten (2020). Initialt krävs en installationskostnad men en anläggning har du normalt tjänat in efter 15 år. Däremot håller den såklart längre än så. På Solcellsofferter.se kan du se väldigt detaljer vad solceller kostar med exempel på kalkyler och dessutom begära in kostnadsfri offertförfrågan från flera olika företag.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt