Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Blandfonder


En blandfond består av en kombination av både räntebärande värdepapper och aktier. Lär dig mer om blandfonder här!

Vad är en blandfond?

En blandfond består av både räntebärande värdepapper och aktier. Hur fördelningen ser ut varierar dock från fond till fond. Det är förvaltaren som bestämmer i vilka proportioner en blandfond ska innehålla aktier respektive räntebärande värdepapper. Ju större del av fonden som utgörs av aktier, desto större tillväxtmöjligheter, men samtidigt desto större risk. Tvärtom blir fonden säkrare, men tillväxtmöjligheterna mindre, om fonden till största delen består av räntebärande värdepapper.

Förvaltaren kan ändra fördelningen av räntebärande värdepapper och aktier över tiden för att få fonden att gå så bra som möjligt. Exempelvis kan förvaltaren besluta att investera en tredjedel i aktier och en tredjedel i räntebärande värdepapper med lång löptid, för att sedan hålla den tredje delen öppen för förändringar och investera i det som för tillfället ger bäst avkastning. Ta gärna reda på vilken fördelning som gäller i just den fond du valt, så du kan ta ett informerat beslut innan du sätter in dina pengar.

Blandfondernas risker

När du väljer att spara i en blandfond behöver du också beakta att det finns olika risker med både aktier och räntebärande värdepapper. Det kan till exempel vara bra att veta inom vilka områden och branscher fonden placerar. Har fonden endast investerat i svenska eller utländska aktier? Har förvaltaren valt att placera inom en enda bransch eller inom ett enda land? Har de valt räntebärande värdepapper med lång eller kort löptid? 

Räntebärande värdepapper kan också påverkas av marknadsräntorna eller valutaförändringar. Om fonden exempelvis placerat i amerikanska värdepapper kan en eventuell nedgång av amerikanska dollarn göra att värdet på din fond går ner. Generellt sett är dock blandfonder ett medelriskalternativ, som passar dig som kanske inte kan välja om du ska placera i aktiefonder eller räntefonder. En blandfond kan också vara ett bra alternativ för dig som har en lite äventyrligare ådra, men trots allt inte vill riskera hela ditt kapital i en aktiefond.

Generationsfonder

Generationsfonder kan också sägas vara en typ av blandfond, men där fördelas riskerna baserat på innehavarens ålder. Om du köper dina fondandelar i relativt ung ålder kommer den största delen av fonden då att bestå av aktier, men ju äldre du blir desto mer av fonden kommer successivt att gå över till räntebärande värdepapper. Detta gör att både risken och tillväxtmöjligheterna är större medan du fortfarande är ung. Men ju närmare pensionen du kommer desto säkrare blir ditt sparande, samtidigt som tillväxtmöjligheterna avtar. Generationsfonderna är oftast anpassade efter vilket årtionde du är född.

Avgifter

Precis som när det gäller allt annat fondsparande bör du kolla upp vilka avgifter som tillkommer innan du bestämmer dig för att spara i en viss blandfond. Förvaltningsavgifterna kan ligga på allt mellan 0-3 procent av ditt innehav och har du då en relativt låg avkastning på ditt sparande kan avgiften sluka en stor del av dina pengar i onödan. Se därför till att du jämför olika fondförvaltare och fonder noga och välj en fond som har så låg avgift som möjligt. Om du trots allt vill spara i en blandfond där förvaltningsavgiften är ganska hög, så får du helt enkelt avgöra om den förväntade avkastningen kommer att väga upp för avgiften.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt