Om du inte har några pengar kvar en vecka innan lön och hittar något som du absolut bara måste ha, då kan det vara smidigt att kunna ta ett mikrolån på någon tusenlapp. Med mikrolån menas just det att lånesumman är väldigt liten. Normalt sett kan du bara ta ett mikrolån på mellan 1000 och 5000 kronor . Oftast kan du ansöka om ett mikrolån direkt via långivarens hemsida eller via sms och få lånet utbetalt senast nästa dag. Men tänk på att återbetalningstiden för smslån oftast bara är 30 dagar, vilket betyder att du måste kunna betala tillbaka lånet senast månaden efter. Tänk alltså efter noga innan du skickar iväg det där smset. Har du inte råd med den där saken nu, kommer du då att ha råd att betala tillbaka lånet plus de extra avgifterna nästa månad?

Krav

För att kunna ta ett mikro- eller smslån måste du normalt sett vara över 18 år och svensk medborgare, samt ha en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. Det är dock ett fåtal långivare som erbjuder sms- eller mikrolån även för den som har betalningsanmärkningar. Ibland kan det tyckas att det nästan är lite för enkelt att ta den här typen av lån eftersom en del långivare som erbjuder sms- eller mikrolån inte ens tar någon kreditupplysning. Om man redan har dålig ekonomi kan det bli en ond cirkel, där man lånar mer för att kunna betala tillbaka tidigare lån osv. Det kan därför vara lätt att hamna i en skuldfälla om man inte ser upp. Därmed inte sagt att smslån är en dålig företeelse. Har du bara koll på din ekonomi i övrigt och vet att du kommer att kunna betala tillbaka lånet, kan det vara ett bra alternativ om du bara har en tillfällig svacka.

Jämför

Jämför gärna priser och betalningsvillkor hos flera olika låneinstitut innan du tar ett mikro – eller smslån. Det kan skilja hundralappar i avgifter mellan olika långivare och kan därför vara väl värt din tid att undersöka saken lite extra. Vissa långivare erbjuder även gratis mikro- eller smslån för nya kunder. De hoppas ju så klart att du ska fortsätta låna pengar hos dem, men det betyder inte att du har något krav på dig att ta fler lån hos samma bank. Däremot måste du ha betalt tillbaka tidigare lån för att kunna ta ett nytt lån hos samma långivare. Oftast tillåts du låna en högre summa först när du har bevisat att du kan betala tillbaka ett lägre belopp.

Sidan uppdaterades 16 juni, 2014