Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Priserna på vatten stiger

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Vattenkostnaderna har stigit det senaste året. Det visar den senaste Nils Holgersson-rapporten.

De årliga kostnaderna för vatten och avlopp har stigit över hela landet det senaste året. Det visar ny statistik från Nils Holgersson-rapporten.

Nils Holgersson-rapporten har utforskat VA-kostnaderna för ett flerbostadshus i Sveriges 290 kommuner. Totalt har priserna ökat med 3,6 procent över hela landet. Dock rapporteras det om stora kommunala skillnader. Resultatet visar till exempel att priserna har höjts med över tio procent i 26 av kommunerna.

Den genomsnittliga kostnaden per år för en trerumslägenhet är i år 4 110 kronor. Högst kostnad bland landets kommuner idag har Tanum, där vatten och avlopp i en trerumslägenhet kostar så mycket som 92 procent mer än genomsnittet, eller 6 400 kronor mer än först rankade Stockholm. Stockholm och Huddinge som delar förstaplatsen, med lägst kostnad, ligger över 60 procent lägre än genomsnittet.

- Bor man i Tanum betalar man fem gånger mer än i Stockholm, säger HSB Riksförbunds energichef Roland Jonsson i ett pressmeddelande.

En av anledningarna till prisökningen är klimatförändringarna, menar HSB. Under sommar och sensommar har Sverige drabbats av flera allvarliga översvämningar och verkligen satt vattenledningarna på test - och många har fallit för trycket. I nuläget är det behov av stora investeringar i kommunernas VA-ledningar.

- Företagen i Nils Holgersson-gruppen, däribland HSB, gör allt för att hålla nere priserna. Kunderna ska inte bära hel kostnaden för att ledningsnätet behöver anpassas till klimatförändringen, säger Roland Jonsson.


HÖGST VA-KOSTNAD FÖR 3-RUMSLÄGENHET

KommunKostnad/år
Tanum7 873 SEK
Tjörn6 993 SEK
Ockelbo6 893 SEK


LÄGST VA-KOSTNAD FÖR 3-RUMSLÄGENHET

KommunKostnad/år
Stockholm1 493 SEK
Huddinge1 493 SEK
Västerås1 700 SEK

Nils Holgersson-gruppen består av HSB, Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo.


https://www.pengar.se/nyheter/priserna-pa-vatten-stiger






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt