Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Kapitalförsäkring


Kapitalförsäkring är ett sparande hos ett försäkringsbolag. Här hittar du mer information om just kapitalförsäkring som sparform.

Vad är kapitalförsäkring?

I korta drag är en kapitalförsäkring ett sparande i en försäkring hos ett försäkringsbolag. Du kan själv välja om du vill att försäkringsbolaget ska förvalta sparandet åt dig eller om du själv vill handla med fonder och aktier.

För att kunna handla med aktier eller andra värdepapper har du tidigare behövt ha antingen ett värdepapperskonto (VP-konto) eller en depå (aktiekonto) hos din bank. När du har dina aktier på ett VP-konto eller i en traditionell depå äger du själv dina aktier och får betala reavinstskatt på 25-30% på den vinst du gör om du säljer dina aktier. Men med denna sparform får du också dra av för eventuella förluster i deklarationen innan skatten beräknas på din faktiska vinst. Du kan med andra ord kvitta dina vinster mot dina förluster.

Numera finns dock ett annat alternativ när du vill handla med aktier; kapitalförsäkring. En kapitalförsäkring kan tros vara precis vad det låter som – en försäkring för ditt kapital. Men försäkringsfunktionen är i själva verket ganska minimal och kapitalförsäkringen fungerar istället lite mer som den klassiska kakburken, fast för dina transaktioner. En behållare för dina värdepappersaffärer helt enkelt. Med en kapitalförsäkring kan du handla med aktier och värdepapper precis som vanligt, här står du dock inte själv som ägare för de aktier du köper. Det är istället banken eller försäkringsbolaget där du har din kapitalförsäkring som blir registrerade som ägare. Minsta belopp att sätta in på en kapitalförsäkring brukar vara runt 100 000 kronor.

Vad ingår?

Det som ingår i kapitalförsäkringen i form av en faktisk försäkring är ett efterlevandeskydd. I det fall du som innehavare av kapitalförsäkringen skulle avlida, ger efterlevandeskyddet utbetalning av hela den försäkrade summan, plus 1 procent, till den förmånstagare som du själv valt. Ibland kan även ett grundskydd ingå som garanterar att du inte kan förlora ditt insatta kapital.

Skillnaden mellan en kapitalförsäkring och ett VP-konto eller en depå är också att du med en kapitalförsäkring inte behöver betala skatt på din vinst vid varje försäljning. Istället betalar du en schablonskatt på hela det försäkrade beloppet varje år – en så kallad avkastningsskatt. 

Avkastningsskatten beräknas på ett så kallat kapitalunderlag som grundas på det totala försäkrade beloppet vid årets början. Den slutgiltiga skatten brukar normalt sett ligga på runt 1 procent av hela innehavet. Med en kapitalförsäkring betalar du alltså samma skatt oavsett om du har gått med vinst eller förlust. Du kan inte heller kvitta vinster mot förluster som på ett VP-konto. Men för dig som vill spara långsiktigt är kapitalförsäkringen trots allt ett bra alternativ då detta förmodligen jämnar ut sig i längden.

Det faktum att du inte betalar skatt på varje försäljning innebär också att du inte behöver krångla med att redovisa alla transaktioner i deklarationen. Detta sköter banken åt dig. Oftast tillkommer dock en avgift, men det finns försäkringsbolag och banker som väljer att inte ta ut någon extra avgift när skatten dras, utan nöjer sig med att bara ta betalt när du gör transaktioner. Det är alltid bra att kolla upp vilka avgifter som tillkommer och jämföra mellan olika banker innan du väljer var du ska teckna din kapitalförsäkring. Vanligtvis är nätbankerna billigare än de större manuella bankerna.

Kortsiktigt sparande

Om du däremot ser ganska kortsiktigt på ditt sparande eller om det är viktigt för dig att ha rösträtt inom företaget och vara med på bolagsstämmorna – då kanske en vanlig depå eller ett VP-konto är ett bättre alternativ i ditt fall, eftersom du då själv står som registrerad ägare för dina aktier. Dessutom kan det bli en hög avgift på en kapitalförsäkring om du bestämmer dig för att ta ut dina pengar redan det första året, till följd att det kanske inte blir särskilt mycket kvar av din vinst. Nyligen har det dock dykt upp en fräsch sparform i Sverige som förenar de positiva aspekterna från både VP-kontot och kapitalförsäkringen – ett så kallat investeringssparkonto.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt