Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Aktieutdelning


Aktieutdelning innebär att du som aktieägare får ta del av företagets vinst.

Aktieutdelning - företaget ger tillbaka

Aktieutdelning innebär att du som aktieägare får ta del av företagets vinst. Du får då utdelning för varje aktie du äger i företaget.

  Spara i aktier

Utdelningen kan ses som en ersättning från företaget för att du valt att investera i dem. Företaget vill ju också gärna se att du fortsätter att investera och det kan löna sig även för din del. När du får din utdelning kan du antingen ta ut pengarna, köpa aktier i andra företag – eller så kan du välja att återinvestera dem genom att köpa fler aktier i samma företag som gett dig utdelningen. Ju fler aktier du har desto större blir utdelningen och om du upprepar detta varje år kan du i slutändan tjäna riktigt mycket på den ränta-på-ränta-effekt som blir. Förutsättningen för att detta ska fungera är så klart att företaget ger årlig utdelning.

I vissa fall kan bolagsstyrelsen besluta att återinvestera hela eller delar av vinsten i företaget istället för att dela ut den till aktieägarna. När, om och hur mycket utdelning ska ske bestäms på bolagsstämman och normalt sett sker utdelningen en gång om året – oftast under våren. För att få ta del av utdelningen måste du finnas registrerad som aktieägare i företagets aktiebok senast samma dag som bolagsstämman tar sitt beslut om att utdelningen ska ske.

Direktavkastning

Du kan vanligtvis se företagens direktavkastning - det vill säga utdelningen per aktie delat i aktuell aktiekurs - på börs- och handelsplattformarna. Denna siffra ändras dagligen beroende på aktiekursen, men kan ge dig ett hum om hur stor utdelningen kommer att bli. Direktavkastningen är dock inte alltid tillförlitlig. Vissa företag kan till exempel komplettera sin årliga utdelning med extrautdelningar. Ibland är dessa extrautdelningar medräknade i direktavkastningen som visas på plattformarna, ibland inte.

Om du planerar att köpa en aktie för att den verkar ha bra utdelning, se till att du kollar upp företagets historik först. Det kan vara en tillfällighet som gjorde att den senaste utdelningen blev stor. Har utdelningen varit konstant och aktierna stadigt ökat i värde under ett antal år är företaget troligtvis ganska stabilt. Direktavkastningen bör i så fall ligga någonstans mellan 4- 5 procent.

Nyckfulla företag

Men det är som sagt inte alltid man får utdelning på sina aktier. Företaget kan till exempel bestämma sig för att behålla pengarna inom företaget ett år för att investera i nya maskiner eller liknande. Det finns också företag som inte ger någon utdelning alls, utan vill behålla kapitalet inom företaget för att öka värdet. 

Ser du långsiktigt på ditt aktieinnehav kan det vara bra att investera i ett företag som historiskt sett har haft kontinuerlig utdelning varje år. Har ett företag haft god utdelning på sina aktier under en längre tid brukar det också vara mer stabilt överlag och risken är mindre att dina aktier sjunker i värde. Därmed inte sagt att några aktier är riskfria, aktiemarknaden är som bekant ganska nyckfull.

Skatt på vinst

Tänk också på att du får betala skatt på såväl en eventuell vinst du gör vid försäljning, som på själva utdelningen. För närvarande ligger skattesatsen på 30 procent. Skatten dras av innan utdelningen betalas ut till ditt konto, så du behöver inte räkna något på detta själv vid deklarationen. Skatteverket får uppgifterna automatiskt från din bank eller fondkommissionär.


Redaktionen
Pengar.se






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt